Los hoes

Haaksbergen
Natuurmonumenten
Stendermolenweg 9
7481 PR Haaksbergen
Datum: 31-07-2022

'Los hoes De Bommelas is misschien wel het meest gefotografeerde en geschilderde boerderijtje in Twente. Het ligt een beetje verscholen en voorbijgangers geven er allemaal een eigen naam aan. Van 'Hans en Grietje huis' tot 'Spookboerderijtje'. Boswachters hoorden al allerlei namen. Tijdens onze open dagen vertellen we je graag alles over de historie van De Bommelas en hoe dit boerderijtje aan zijn bijzondere naam komt..

Af en toe open

Los Hoes De Bommelas is een unieke plek. Midden op de heide en de tijd stond er echt stil. Van binnen is het nog een origineel los hoes, een boerderijtje waar vee en bewoners in één ruimte leefden. Met een miniscule weefkamer, als vroege voorloper van de textielindustrie. Maar ook met een miniscule bedstee, waar de mensen zittend sliepen. Niet alleen omdat ze kleiner waren maar ook omdat 'alleen de doden gestrekt lagen'. Geen water, geen elektriciteit. Dat is voor ons haast ondenkbaar. Kom een kijkje nemen, buig je hoof en stap door de lage voordeur naar binnen ... alsof je in een tijdmachine stapt en in de 19e eeuw terecht komt. We maakten er al eens een vlog over.

Wandelen door het Buurserzand in combinatie met bezoek aan De Bommelas

Het Buurserzand is een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen. Zo wandel je in een beschut bospad en zo geniet je van een vergezicht over de heide. Genoeg variatie en verrassingen onderweg. We maakten de uitzichtpunten Steenhaarplassen en het Rietschot. Echt genieten! Volg je de route met de gele pijlen vanaf de parkeerplaats Molenbelt, dan kom je langs alle high-lights. Je kunt de route ook hier downloaden. Met warm weer kun je even pootje baden in het Buursermeertje. En vooral niet vergeten om je bezoek af te sluiten op het terras van De Wakel met koffie en appelgebak.

Bezoek de website >>

Google Maps
Los hoes De Bommelas opent deuren

  Reviews van Los hoes

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden