Kasteel Huis Bergh

's-Heerenberg

Aan de rand van het stadje 's-Heerenberg ligt het imposante kasteel Huis Bergh. Het behoort tot de grootste en belangrijkste kastelen van Nederland. De bouw- en bewonersgeschiedenis gaat terug tot de Middeleeuwen. In de loop der tijd hebben branden, oorlogen, uitbreidingen en verfraaiingen het aanzien van het kasteel veranderd. Van een middeleeuwse verdedigingsburcht veranderde het kasteel geleidelijk in een fraai slot.

Eigenaar heer J. H. van Heek
In 1912 werden het Huis Bergh en alle bijbehorende bezittingen eigendom van de heer J.H.van Heek, een industrieel uit Enschede. Hij richtte het kasteel in met een zeer bijzondere kunstcollectie. In 1946 droeg hij zijn eigendom over aan de Stichting Huis Bergh.

Imposante kunstcollectie
De kunstcollectie geeft een beeld van de kunstuitingen uit de late Middeleeuwen en de 16e eeuw. Uniek is een omvangrijke collectie vroege Italiaanse schilderkunst (ca.1300-1450). Van internationale bekendheid is de handschriftencollectie met prachtige miniaturen.

Thema van het jaar: Maria Magdalena, de liefste vriendin van Jezus
Maria Magdalena was eeuwenlang een van de meest geliefde heiligen. Ook tegenwoordig staat ze volop in de belangstelling dankzij Marianne Fredrikssons bestseller Volgens Magdalena, de Da Vinci Code en haar hoofdrol in de musical Jesus Christ Superstar. In de moderne theologie vertegenwoordigt ze de vrouwelijke evangelieverkondigers die altijd miskend zijn geweest.

Volgens de Middeleeuwse legende was ze een hoer die bij een maaltijd de voeten van Jezus zalfde, zich bekeerde en een trouwe volgeling van Jezus werd. Zij was aanwezig bij Zijn kruisiging en graflegging en zij was de eerste aan wie Jezus na Zijn opstanding verscheen. Na Jezus’ hemelvaart werd Maria Magdalena verdreven uit Palestina en kwam terecht in de Provence, waar ze wonderen verrichtte en jarenlang boete deed voor haar zonden. Haar relieken bevinden zich in Vézelay.

Huis Bergh bezit een schitterend Middeleeuws handschrift uit 1487 waarin het verhaal van Maria Magdalena’s verblijf in de Provence wordt verteld. Dat handschrift, een missaal afkomstig van het Magdalena-gilde in Brugge, staat centraal in een boeiende presentatie over Maria Magdalena, de liefste vriendin van Jezus.

Google Maps

Adres

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
7040 AD 's-Heerenberg

Uitjes in de buurt

Reviews van Kasteel Huis Bergh

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.