Historisch Museum

Brielle
Waterlinie
Markt 1
3231AH Brielle
Datum: Van 10-01-2023 t/m 31-12-2023

Beleef de Tachtigjarige Oorlog.

In Brielle begon het... In Brielle werd Nederland geboren. Op 1 april 1572 wonnen de watergeuzen met de inname van Brielle hun eerste slag op de Spanjaarden. Dit had een domino-effect als gevolg: diverse Hollandse steden voelden zich gesterkt in hun strijd tegen de Spaanse overheerser. Brielle was de eersteling der vrijheid (Libertatis Primitiae) en Alva verloor zijn bril.

In het museum is van alles te zien, te horen en te ervaren over die Tachtigjarige oorlog: hoe zat het ook al weer met Johan van Oldenbarnevelt en Prins Maurits (luister naar hun dienaren), of de Vrede van Münster in 1648? Wie was Alva en wat was zijn Inquisitie? Wat betekende ‘ketter’ in die tijd ook al weer?. En hoe vieren de Briellenaren elk jaar weer '1 april'?. Maquette Vesting Brielle. Bewonder De Maquette Vesting Brielle in de hal van het museum, deze heeft audiovisuele presentaties van historische gebeurtenissen en gebouwen. Van de vele “highlights” van Brielle binnen de vesting zijn er tien gekozen en hier zijn filmpjes met audio ondersteuning van gemaakt.

Een paar voorbeelden van de “highlights” zijn: de Sint-Catharijnekerk, een van de Bastions, het Merulaweeshuis, het arsenaal en natuurlijk de Bedevaartskerk. Deze laatste ligt weliswaar niet binnen de vesting, maar is historisch van zo’n groot belang, dat deze niet mag ontbreken.

Op een touchscreen kiezen de bezoekers voor een bepaald gebouw en vervolgens speelt er een film af op een 75 inch beeldscherm. Met de 8 luisterhoorns rondom de Maquette kan men de ingesproken tekst volgen. Met 2 zogenaamde “movingheads” worden mooie lichteffecten gerealiseerd rondom het gekozen gebouw.

Toegangsprijzen. Vanaf 18 jaar: € 7,50. Kinderen 4 t/m 17 jaar: € 2,50. Kinderen t/m 3 jaar: Gratis. Openingstijden. Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur. Zondag: 13.00-17.00 uur. Maandag: Gesloten. Adres & contact. Historisch Museum Den Briel. Markt 1. 3231 AH Brielle. 0181-475475. Bezoek Brielle en omgeving. De historische vestingstad Brielle kent vele historische gebouwen. De stad heeft met haar 371 rijksmonumenten en 43 gemeentelijke monumenten de meeste monumenten per inwoner van Nederland (samen met Harlingen). Denk bijvoorbeeld aan de Sint-Catharijnekerk uit de 13de eeuw met haar imposante toren, het Asyl voor Zeelieden, het Poortwachtershuis, het Arsenaal of de karakteristieke vestingwerken. In de directe omgeving van de stad vindt u water en polders. Ook de bossen, duinen en het strand zijn niet ver weg. De vestingstad Hellevoetsluis en de vele karakteristieke dorpen in de streek zijn zeker ook een bezoek waard.

Bezoek de website >>

    Reviews van Historisch Museum

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.