Expositie Atlantikwall

Hoek van Holland
Datum: 15-06-2024 t/m 16-06-2024

Bezoek het museum in Fort 1881! Dit 19e eeuwse kustverdedigingsfort in Hoek van Holland kent spannende gangen en ruimtes. Ga op pad met een podcatcher en herbeleef bijzondere verhalen en anekdotes over de ruimtes, de bouw en de opmerkelijke geschiedenis van het fort. In de nieuwe museumwinkel vind je leuke kaarten en souvenirs van het fort. Het museumcafé Bistro M in het M-gebouw is geopend voor een lekker kopje koffie, een ijsje of heerlijke appelpunt. En t/m 29 september 2024 is er een speciale expositie 'Atlantikwall in kaart' te zien. Expositie ‘Atlantikwall in kaart’ Bekijk tevens de tijdelijke expositie Atlantikwall in kaart met grote reproducties van historische unieke kaarten die door de Duitse krijgsmacht gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt voor de planning en aanleg van de Atlantikwall.Tegelijkertijd vertelt de audioguide je van alles over deze Duitse verdedigingslinie.

Binnen de verdedigingslinie Atlantikwall was Zuid-Holland van strategisch belang vanwege de havens van Rotterdam, de goede infrastructuur in het achterland en het in Den Haag gelegen bestuurscentrum. De hele provincie kwam vol te staan met duizenden verdedigingswerken. De kuststrook werd verboden gebied en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. De bevolking leed zwaar onder hun aanwezigheid. Vanwege de bunkerbouw en vrij schootsveld werden talloze gebouwen gesloopt en natuurgebieden verwoest.

Ook werden vanaf 1944 grote stukken land onder water gezet. Tienduizenden mensen verloren hun thuis. De aanleg van de Atlantikwall is destijds in duizenden topografische en thematische kaarten vastgelegd. Er is slechts een fractie van bewaard gebleven, maar ook deze bieden een schat aan informatie. De exemplaren in deze pop-up expositie in combinatie met een audiogids vertellen in een notendop meer over de aanleg van de linie en de Duitse aanwezigheid langs de kust van Zuid-Holland. 

Google Maps

Adres

Fort 1881
Stationsweg 82
3151 HS Hoek van Holland

Uitjes in de buurt

Reviews van Expositie Atlantikwall

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.