Zuidwolde

Balkbrug
Route.nl

Balkbrug

Het Echtenerveld bij Echten is een groot natuurgebied. Bos, heide en vennen vormen een afwisselend gebied waar je heerlijk doorheen kunt fietsen. Je vindt er bijzondere plantjes. In het ‘Echtens Paradijs’, een heideveld met een zandverstuiving, groeit bijvoorbeeld de in Nederland wettelijk beschermde jeneverbes.

Pittoresk Zuidwolde
Een ander plaatsje waar je langskomt op deze route is Zuidwolde. Op de hoge zandgronden van Drenthe, te midden van uitgestrekte moerasgebieden, ontstond in de middeleeuwen een kleine esdorp. Door grootschalige veenontginning in de zeventiende eeuw is het moerasgebied verloren gegaan, maar het kleine Zuudwolde, oftewel Zuidwolde, bleef behouden. De mooiste bezienswaardigheid in het esdorp is ongetwijfeld de windmolen De Vlijt. De eiken, achtkantige beltmolen uit 1878 werd gebruikt om graan te malen. Op dit moment staat alleen de romp nog, omdat de molen in 2004 werd onttakeld.

Bed & Breakfast De Zilveren Maan
Tenslotte kom je nog langs twee historische grafheuvels. Die werden vroeger gebruikt om overledenen te begraven en de doden te vereren. Alle grafheuvels in Nederland staan op de monumentenlijst. De route eindigt bij Bed & Breakfast De Zilveren Maan, een prachte authentieke Saksische boerderij. Hier kun je heerlijk ontspannen overnachten inclusief uitgebreid ontbijt. Ook fietstocht 135887 begint en eindigt bij deze mooie boerderij.

In het pittoreske dorpje Echten ga je als het ware terug in de tijd. Je vindt er nog ouderwetse Saksische boerderijen. Het gebied wordt gedomineerd door de prachtige havezate Echten. In de veertiende eeuw werd hier al gesproken van een hofstate, hoewel het niet zeker is of deze hofstate ook daadwerkelijk de voorloper is van het Huis te Echten. Waarschijnlijk dateert de havezate uit de vijftiende eeuw. Toen was het nog een zaalhuis, maar in de achttiende eeuw is het verbouwd. Er ontstond een huis met twee vleugels rondom een binnenplaats, dat tijdens een verbouwing 1808 veel van zijn vroegere elementen verloor. Tegenwoordig is de havezate ingericht als werkplaats voor visueel- en verstandelijk gehandicapten.

Bezoek de website >>

Route in Overijssel

    Reviews van Zuidwolde

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.