Zeeland

Bruinisse
Route.nl

Bruinisse

In het zuidwesten van Zuid-Holland ligt het eiland Goeree-Overflakkee. Vroeger bestond Goeree uit meerdere kleine eilandjes, maar de mens veroverde geleidelijk aan meer land. Toch zijn de veroveringen van het grondgebied niet zonder slag of stoot gegaan en werd het eiland voor de aanleg van de Deltawerken regelmatig getroffen door overstromingen. Zo verdronken er 22 mensen tijdens de Stormvloed van 1682 en eist in 1953 de Watersnoodramp 481 levens. De eerste inpoldering vond al plaats in de 12e eeuw, toen de polder Oudeland van Diependorst werd ontgonnen.

In de aangelegde polders zijn pittoreske dorpen ontstaan. Geniet van de ruimte en ga een aantal mooie molens bekijken. De Dankbaarheid staat in Herkingen en is volgens de Zeeuwse traditie wit geschilderd. De bakstenen grondzeiler werd in 1841 gebouwd. Tot 1960 werd hij ingezet om op professionele basis graan te malen, maar daarna werd de inmiddels in verval geraakte molen als weekendhuisje ingericht. Daartoe werd een deel van het binnenwerk verwijderd. In 2000 is de molen weer maalvaardig gemaakt en wordt er op vrijwillige basis graan mee gemalen. Wil je de molen van binnen zien, dan kan je er op zaterdagmiddag en op afspraak terecht.

In Dirksland vind je molen De Eendracht. De stellingmolen ut 1846 maalde tot aan 1966 op professionele basis graan. Daarna raakte de molen in verval en werd het binnenwerk verwijderd, maar de gemeente Dirksland, die in 1975 de molen kocht, maakte de molen weer maalvaardig. Sinds 1988 is de Molenstichting Goeree-Overflakkee de eigenaar van de molen en ook deze organisatie liet De Eendracht restaureren. Een bord langs de weg geeft aan of de molen, die graan op vrijwillige basis maalt, open is.

Van de volgende molen die je op je tocht ziet, zullen de kenners aan de wieken die bijna de grond raken zien dat dit een grondzeiler is. D’Oranjeboom werd gebouwd in 1768 als vervanger van een standerdmolen die op dezelfde plek stond. Sinds 1988 hoort de molen bij de Molenstichting Goeree-Overflakkee, die de molen heeft gerestaureerd. De molen is elke week op zaterdag te bezichtigen tussen 10:00 en 16:00 uur.

Bezoek de website >>

Route in Zeeland

  Reviews van Zeeland

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden