Wieden

Giethoorn
Route.nl

Giethoorn

In de Kop van Overijssel kun je een prachtig rondje door de Wieden fietsen, het ruige natuurgebied dat bestaat uit een mozaïek van moerasbossen, rietvelden, bloemrijke hooilanden en heel veel water. Op het einde van je route wacht je het Venetië van het Noorden: Giethoorn!

Pontje in Jonen
Midden in Dwarsgracht staat een van de dikste en oudste essen van Nederland. De boom werd geplant rond 1800, inmiddels is de stam ruim 4 meter dik en 25 meter hoog. In Jonen steek je de Walengracht met een voetveer over. In het hoogseizoen kost de overtocht € 1,10. In de winterperiode wordt het bootje vervangen door een zelfbedieningspontje. Blokzijl is een leuk plaatsje dat beschermd dorpsgezicht geniet vanwege de fraaie historische panden aan het haventje.

Watertoren Sint-Jansklooster
De Wieden verschilt vooral van de Weerribben door zijn grotere plassen, zoals de Beulakerwijde en Belterwijde. Beide meren ontstonden door stormvloeden in 1775, 1776 en 1825. Bij Sint-Jansklooster kom je langs de voormalige Watertoren uit 1932. Sinds 2014 kun je naar de top van deze 45 meter hoge toren klimmen: zowel de trap als het weidse uitzicht vormen een spectaculaire belevenis. De route eindigt aan de Dorpsgracht in Giethoorn bij Hotel Restaurant de Harmonie.

De Grote Otterskooi
Aan de rand van Dwarsgracht ligt De Grote Otterskooi, de grootste eendenkooi in West-Europa. Hij is genoemd naar de vroegere eigenaar, Sjoerd Otter. De historie van eendenkooien gaat terug tot de middeleeuwen. Met behulp van tamme eenden en een kooikershondje werden wilde eenden naar een beschutte plek gelokt om ze te vangen, waarna ze werden opgegeten. Deze praktijk vindt tegenwoordig niet meer plaats: eendenkooien worden alleen nog in stand gehouden om hun cultuurhistorische betekenis. De Grote Otterskooi is alleen te bekijken door een betaalde vaarexcursie te boeken vanaf Bezoekerscentrum De Wieden. Wil je nog meer zien van deze prachtige natuurrijke regio? Rij dan ook de routes 144365 en 144364.

Bezoek de website >>

Route in Overijssel

  Reviews van Wieden

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden