Weerterbos

Soerendonk

Deze route neemt je mee naar Weert en omgeving. Je fietst hier door het grensgebied tussen Limburg en Noord-Brabant. Het landschap bestaat uit een mix van beekdalen, akkers en weilanden, bossen en heidevelden. Je komt ook door enkele oude kerkdorpjes waar je typische langgevelboerderijen en andere monumentale gebouwen ziet.

Voorbij het dorpje Sterksel fiets je De Pan in, een natuurgebied dat bestaat uit een mix van bos, heide en graslanden. De Pan bestaat uit de drie aaneengesloten landgoederen De Pan, De Boksenberg en De Vroolijke Jager. Aan de Pandijk zie je Hoef aan de Pan, een hoeve uit 1831. Bij de hoeve is een monument geplaatst ter gedachtenis aan de bemanning van een in 1943 neergestorte Engelse bommenwerper.

Even verderop rij je langs Someren-Heide. Dit ontginningsdorp lag ooit aan de grens tussen Staats-Brabant en het Spaanse Opper-Gelre. Bij de grenspaal moesten dan ook doorvoerrechten worden betaald. Met hun inval in 1794 beëindigden de Fransen deze tolplaats. De oorspronkelijke grenspaal werd in 1899 naar Someren verplaatst ter ere van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina. In 1995 werd de van oorsprong vier meter hoge paal weer terug naar Someren-Heide gebracht. Je kunt hem aan de Kerkendijk bewonderen.

Net voor Weert rij je langs de Sint Antonius, een korenmolen uit 1903. Weert werd in 2014 uitgeroepen tot groenste regio ter wereld. De route leidt je door Molenakker, een ruim en groen opgezette wijk. Vlak nadat je voor de eerste keer de Zuid-Willemsvaart overgestoken bent, zie je aan je rechterhand een groot kloostergebouw. Eind dertiende eeuw lieten de Graven van Horne hier een kasteel bouwen, de Aldenborch. In 1461 werd de burcht afgestaan aan de Franciscanen-Minderbroeders en omgebouwd tot een klooster. Het pand is verschillende keren door geweld getroffen, onder meer tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In het gebouw en de bijbehorende kerk zijn dan ook weinig authentieke elementen terug te zien. Net voor je Weert uitrijdt, kom je langs Wilhelmus Hubertus, een korenmolen uit 1904.

Even later kun je pauzeren bij Huyskamer Daatjeshoeve. Met nieuwe energie vervolg je de route, het Weerterbosch in. Dit natuurgebied bestaat uit vochtige en droge bossen, graslandpercelen en kleine heideveldjes. In een afgerasterd deel van zo’n 150 hectare leeft een groep edelherten. Het is de bedoeling dat de hekken ooit, als het Weerterbos deel uitmaakt van een groter aaneengesloten natuurgebied, verdwijnen, zodat de edelherten zich vrij kunnen verplaatsen.

De route start en eindigt bij Woetz in Soerendonk. In deze gezellige Brabantse uitspanning geniet je binnen of op het terras van een drankje en een ambachtelijk gebakje. Je kunt hier ook terecht voor een lunch of diner. Direct voor Woetz staat een oplaadpunt, zodat ook je elektrische fiets hier zijn accu op kan laden. Zin in een feestje of uitje met de fietsclub? Woetz beschikt over een multifunctionele zaal en werkt samen met een aangrenzende camping, zodat je van faciliteiten als een midgetgolfbaan gebruik kunt maken.

Adres

Route.nl

Soerendonk

Uitjes in de buurt

Reviews van Weerterbos

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.