Weerribben en Wieden

Luttelgeest
Route.nl

Luttelgeest

In de Kop van Overijssel kun je door een van de mooiste én rustigste natuurgebieden van Nederland fietsen: Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ook rij je door oude ontginningsdorpjes en over het eiland Ronduite.

Handgemaakt
Hoe ruig de Weerribben en Wieden er ook uitzien, iedere vierkante meter van dit oorspronkelijke veengebied is in drie eeuwen tijd door mensen afgegraven voor het turf. Vanaf de fiets heb je prachtig zicht op die schitterende mix van moerasbossen, rietvelden en bloemrijke hooilanden. De Wieden verschilt vooral van de Weerribben doordat zijn grotere plassen, zoals de Beulakerwijde en Belterwijde. Beide meren ontstonden door stormvloeden in 1775, 1776 en 1825. Aan de Beulakerwijde staat De Foeke, een tsjasker uit 1968.

Pittoresk Blokzijl
In dit gebied rij je ook door enkele fraaie buurtschappen die hier ontstonden als gevolgd van de turfwinning, zoals Dwarsgracht en Nederland, twee vaardorpen die oorspronkelijk alleen via het water te bereiken waren. Blokzijl is een charmant plaatsje dat beschermd dorpsgezicht geniet vanwege de fraaie historische panden aan het haventje. De route eindigt bij Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht, waar je heerlijk kunt eten en logeren.

Buurtschap Ronduite
Vanaf de weg die de Beulakerwijde en Belterwijde scheidt, heb je prachtige vergezichten over het water. Deze weg, de Veneweg, loopt al sinds 1775 tussen de twee meren. Hij vormde een belangrijke verbindingsweg door het veengebied tussen Meppel en Vollenhove. Midden tussen de twee oevers ligt op een schiereiland het buurtschap Ronduite. De naam verwijst naar de redoute (militaire versterking) die hier ooit lag. Op 6 december 1944 stortte in Ronduite een Amerikaanse bommenwerper neer. Van de acht inzittenden kwam er een om het leven, de andere zeven werden krijgsgevangen genomen. Wil je ook een keer door de Noordoostpolder fietsen? Rij dan ook route 341568.

Bezoek de website >>

Weerribben route

  Reviews van Weerribben en Wieden

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden