Waal

Herwijnen
Route.nl

Herwijnen

Een deel van deze route voert je langs de rivier de Linge. Hier kun je lekker over het water staren en tot rust komen, maar er liggen ook mooie historische monumenten naast de rivier. Ook gaat de route door Leerdam en enkele omliggende dorpjes.
 

GeoFort
De route begint bij Fort bij de Nieuwe Steeg. Dit fort werd in 1879 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het bestaat uit een bomvrije kazerne, een gracht met ophaalbrug en een wachthuisje. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het fort haar functie en tegenwoordig is het ingericht als educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie onder de naam GeoExperience. Bij het bijbehorende GeoFort café kun je heerlijk eten of een kopje koffie drinken voor of na je fietstocht.


Bezienswaardigheden langs de Waal
Een eindje verder vind je Fort Vuren. Dit fort werd in 1844 gebouwd om samen met fort Loevestein ervoor te zorgen dat vijanden niet naar het westen konden trekken. Over de oever van de Waal fiets je verder naar molen de Blauwe Reiger in Haaften. Deze korenmolen werd in 1856 gebouwd ter vervanging van een standerdmolen die het jaar daarvoor uitbrandde. Met deze stellingmolen wordt op vrijwillige basis nog steeds veevoer gemalen.

Glasstad Leerdam
Aan de oever van de Linge ligt ‘glasstad’ Leerdam. Het plaatsje ontstond in 1143 en werd destijds ‘Ter leede’ genoemd. In 1382 verkreeg Leerdam stadsrechten. In de achttiende eeuw namen de hout- en de glasindustrie een vlucht en daardoor werd de stad welvarender. Deze rijke historie zie je nog goed terug in de oude gebouwen, zoals de Grote Kerk, het museum Het Hofje van Mevrouw Van Aerden en de overgebleven stadsmuren. Vanaf Pasen tot en met eind september kun je de glasblazers uit binnen- en buitenland en hun werk bewonderen in het Glascentrum. Verder is Leerdammer kaas ook een bekend product geworden door de jaren heen.

Bezoek de website >>

Route in Gelderland

    Reviews van Waal

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.