Verrassend Kerkrade

Landgraaf

In de grensstreek van Kerkrade rij je door een verrassend mooie omgeving van groene heuvels, gezellige dorpjes en oude bezienswaardigheden. Onderweg vind je voldoende plekjes om van een lokale specialiteit te genieten.

Kasteel Rimburg
In Rimburg kom je langs de Drievuldigheidskerk, een fraai rijksmonument uit 1726. Even later steek je de Worm over, een zijriviertje van de Roer dat een deel van de Nederlands-Duitse grens vormt. Aan het water liggen de achttiende-eeuwse Rimburgermolen en Kasteel Rimburg, een burcht die oorspronkelijk uit de twaalfde eeuw stamt. Historisch gezien horen deze twee gebouwen bij Rimburg, maar sinds 1816 liggen ze op Duits grondgebied.

Strijthagerbeekdal
De route neemt je ook mee door enkele kleinschalige natuurgebieden. In het dal van de Broicher beek zie je broekbossen en vochtige bloemrijke weilanden. Het is hier lekker rustig fietsen in dit vogelrijke gebied. Het Strijthagerbeekdal in Kerkrade is een fraai landschap waar je onder meer een zestiende-eeuws kasteel ziet. Hier ligt ook Megaland waar jaarlijks Pinkpop plaatsvindt.

Eurode
Het gebied waar deze route je doorheen leidt, wordt ook wel Eurode genoemd. Dit is de naam van een officieel samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Kerkrade en het Duitse Herzogenrath. Eurode bestaat sinds 1991, maar kent eigenlijk een veel langere historie. Sinds de twaalfde eeuw vormden Kerkrade en Herzogenrath feitelijk één stad. De inwoners spraken hetzelfde dialect (Ripuarisch, een Duitse variant van het Limburgs), deelden dezelfde cultuur en hadden onderling vele familiebanden. Na de nederlaag van Napoleon werd Kerkrade in 1815 aan Limburg toegevoegd. Herzogenrath kwam echter in Pruisische handen. Overigens is Kerkrade een van de weinige plaatsen in Nederland waar het Ripuarisch nog steeds te horen is.

Adres

Route.nl

Landgraaf

Uitjes in de buurt

Reviews van Verrassend Kerkrade

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.