Veenhuizen

Appelscha
Route.nl

Appelscha

Veenhuizen is een voormalig ontginningsdorp waar je het Gevangenismuseum en vele monumenten kunt bezichtigen. In het buitengebied rij je door het Fochteloërveen, een van de best bewaarde hoogveengebieden van Nederland.

Veenhuizen
Geniet bij Pannenkoekenrestaurant de Appelsche Hof op je gemak van een terrasje met een koffie en iets lekkers, voordat je op de fiets stapt. Over een autoluw weggetje rij je de benen los, terwijl je langs weilanden en door het Friese dorpje Fochteloo fietst. Na een tijdje rij je Veenhuizen binnen, een Drents dorpje dat tot 1981 alleen toegankelijk was voor medewerkers van de gevangenis. Je ziet hier o.a. een koepelkerk uit 1826.

Fochteloërveen
Vervolgens rij je door het Fochteloërveen, een natuurgebied dat bestaat uit bos, heide, vennen en hoogveen. Dat dit gebied zijn oude karakter heeft bewaard, is vooral te danken aan het toeval: het natuurgebied ligt relatief geïsoleerd op de grens van Drenthe en Friesland. Je ervaart hier een heerlijk verkwikkende stilte. Door de Compagnonsbossen rij je terug naar Appelscha. Tijd voor een maaltijd bij Pannenkoekenrestaurant de Appelsche Hof.

Bezoek de website >>

Route in Friesland

  Reviews van Veenhuizen

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden