Texel

Den Burg

Texel is een beetje Nederland in het klein. Je fietst er door duinen, bossen en langs weides en natuurlijk de zee. De wind is hier altijd aanwezig, ideaal dus om even uit te waaien en je hoofd leeg te maken.

De Koog
De eerste kilometers rij je door de bossen en duinen aan de westkant van Texel. Een heerlijk rustig gebied waar de kilometers vanzelf onder je wielen lijken te verglijden, zeker als je de wind in de rug hebt. Het duurt dan ook niet lang voordat je de Koog bereikt, een van de oudste dorpjes op Texel. Alleen de oude dorpskerk herinnert nog aan het voormalige vissersleven van dit dorpje.

Pittoresk Oudeschild
Vanaf de IJsdijk heb je prachtige vergezichten over de Waddenzee. Vergeet ook niet naar rechts te kijken, je fietst langs vogelreservaat Dijkmanshuizen. Je komt door Oudeschild, een prachtig dorpje waarvandaan ooit VOC-schepen vertrokken. Het zeventiende-eeuwse Witte Kerkje dat je hier ziet is een plaatje. Via Den Burg, het grootste dorp op Texel, leidt de route je weer de bossen in. Bij het knusse Bospaviljoen ’t Turfveld kun je lekker relaxen met een drankje en hapje.

Texelse schapenboet
Behalve om zijn natuurschoon en rijke historie staat Texel bekend om zijn schapenboeten, ofwel schaapsschuurtjes. Het zijn rietgedekte houten schuurtjes waarvan de schuine kant naar de overheersende westenwind staat. Anders dan de naam doet vermoeden, werden ze gebruikt voor de opslag van gereedschap en voer. In het Texelse weidelandschap zie je ook karakteristieke tuinwallen en wit-groene stolpboerderijen. De tuinwallen werden in de loop van de zeventiende eeuw aangelegd door graszoden op elkaar te stapelen, zodat de percelen van schapenweides van elkaar geschieden werden. Tot die periode liepen de kudde van verschillende eigenaren gewoon door elkaar. Wil je vanuit Bospaviljoen ’t Turfveld ook eens door de duinen en bossen wandelen? Loop dan route 536979.

Adres

Route.nl

Den Burg

Uitjes in de buurt

Reviews van Texel

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.