Strabrechtse Heide

Heeze

De Strabrechtse Heide strekt zich uit tussen de Brabantse dorpen Geldrop-Mierlo, Someren en Heeze. Het gebied is ongeveer 1500 hectare groot en de heide kent wat afwisseling door de aanwezigheid van vele vennen. In het midden van het natuurgebied gaat de heide over in een stuifzandgebied, dat zorgvuldig wordt bijgehouden. Planten als spurrie, schapengras en bunt gedijen hier goed. Op de heide is de plek waar vroeger de grenzen van Heeze, Maarheze, Someren, Lierop en Mierlo bij elkaar kwamen. Dit historische punt staat bekend als de Hoenderboom en wordt gemarkeerd met een grenspaal. Hier ligt ook het Grafven dichtbij, de plaats waar in 1595 een aantal vrouwen die van hekserij werden beschuldigd, zijn vermoord.

Vanaf de parkeerplaats fiets je over de hei in zuidwestelijke richting naar Heeze. Ten oosten van Heeze ligt kasteel Heeze. Dit rijksmonument ligt prachtig in de natuur. Het bijzondere is dat de inrichting uit de 18e eeuw nog vrijwel volledig intact is gebleven. De geschiedenis van het kasteel gaat helemaal terug tot 1172. Het toenmalige gebouw werd toen voor het eerst vermeld op een akte. Inmiddels bestaat het complex uit een middeleeuws slot en een nieuwer kasteel dat in de 17e eeuw opgetrokken werd. Het geheel wordt omringd door een slotgracht. Momenteel wordt het kasteel bewoond, maar er kunnen ook trouwerijen gevierd worden op deze statige locatie.

Fiets je in de richting van Someren waar je de halfopen standerdmolen Den Evert ziet staan. De molen werd in 1543 gebouwd om graan te malen. Hij bestond uit een voor- en achtermolen. Inmiddels bestaat alleen de voormolen nog. In 1978 werd de molen verplaatst naar zijn huidige locatie, maar nu is hij niet meer maalvaardig.

Adres

Route.nl

Heeze

Uitjes in de buurt

Reviews van Strabrechtse Heide

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.