Stein en Geleen

Nuth

De Maas ontspringt in het verre Frankrijk bij Pouilly-en-Bassigny en is op Nederlands grondgebied een belangrijk onderdeel van de fietstocht. Met het geluid van het kabbelende water op de achtergrond, kun je tijdens deze route intens genieten van al het moois wat de Maas en omliggende natuur te bieden heeft.

Vroeger was het al een belangrijke scheepsroute, hoewel het soms moeilijk was om de Maas de bevaren. Dat probleem verergerde doordat in 1843 onze zuiderburen het kanaal Bocholt-Herentals aanlegden en water uit de Maas aftapten om onvruchtbare Kempische gronden te bevloeien. Ondanks dat er een verdrag in 1863 werd gesloten om dit probleem voor Nederland op te lossen, werd er vanaf 1915 hard gewerkt om de watertoevoer van de Maas te vergroten door stuwen te bouwen, kanalen aan te leggen en Maasbochten af te snijden. Doordat de hoogte van het water sterk afhankelijk is van regenval, is het water in de winter metershoog, terwijl de rivier in de zomer zelfs bijna droog staat.

De mysterieuze diepte en kracht van de rivier is sfeerbepalend tijdens je fietstocht. Het is heerlijk om de Maasoevers te volgens en je gedachten te laten meevoeren door de watermassa. Grote en kleine vracht-, stoom- en zeilschepen voeren gestaag langs en geven je een goed idee van het belang dat Nederland heeft bij transport over water.

Een interessant contrast vormt het sterk verstedelijkte gebied van Stein en Geleen. In het gebied van Geleen lagen ooit de oudste boerendorpen van Nederland. Jagers en verzamelaars waren de eersten die zich hier, ruim 5000 jaar voor Christus, vestigden om te gaan leven van de akkerbouw en de veeteelt. Zij bouwden hun nederzettingen op de vruchtbare lössgronden nabij de Geleenbeek. Later lieten ook de Romeinen en andere beschavingen hier in hun sporen na en ontstond er een kerkdorp, dat spectaculair groeide als industriegemeente na de bouw van de Koninklijke Staatsmijn Maurits. De bouw van de kolenmijn, die de modernste van Europa zou worden, begon in 1915 en in zestig jaar tijd steeg het inwoneraantal van Geleen van 4000 naar 34000.

Tijdens je tocht kom je in Urmond langs een mooie molen. De molen van Urmond werd in 1805 gebouwd. Tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog maalde de halfgesloten standerdmolen graan. Daarna raakte de korenmolen buiten bedrijf, maar de Vereniging De Hollandsche Molen liet de molen opknappen. In 1964 werd de toenmalige gemeente Urmond trotse eigenaar van de molen, die anno 2013 alleen nog dient om het landschap te verfraaien.

Bekijk tijdens je fietstocht ook het historische kasteel Terborgh. In zijn gloriedagen was dit een oude waterburcht, waarvan de woontoren op een verhoogd eiland achter het huidige gebouwencomplex lag. Dit huis werd ook wel Huis Schinnen, het Bovenste Huis en Terborgh genoemd en werd al in 1285 bewoond. Behalve als woonhuis diende Kasteel Terborgh als schepenbank en gevangenis. Rond de achttiende eeuw zaten hier leden van de beruchte bende “de bokkenrijders” opgesloten.

Adres

Route.nl

Nuth

Uitjes in de buurt

Reviews van Stein en Geleen

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.