Spaarndam

Zaandam
Route.nl

Zaandam

Je fietst het havengebied Westpoort in en fietst daarna meteen de stad uit. Je neemt Veer Hempontplein over het IJ. Tip: het is handig om wat kleingeld op zak te hebben voor de overtocht. Aan de overkant van het IJ ligt Zaandam.

Je fietst langs het water van de Zaan. Zaandam is niet opgebouwd zoals de meeste steden. Het bestaat van oorsprong uit twee parallelle dijken aan weerszijden van de Zaan: Oostzijde en Westzijde. Haaks hierop werden paden aangelegd, het veld in, waar de vele molens stonden die dit gebied ooit rijk was.

Vanaf fietsknooppunt 73 neem je een uitstapje noordwaarts, naar de Zaanse Schans. Deze openluchtattractie, bedoeld om het historisch erfgoed te bewaren, trekt jaarlijks zo'n 900.000 bezoekers. Je vindt er de molens Huisman, Gekroonde Poelenburg, De Kat, Zoeker, Jonge Schaap, het restant van De Os, Het Klaverblad en De Bonte Hen. Wie het leuk vindt om meer over de Zaanse schans en de prachtige molens te weten te komen, kan een bezoek brengen aan De Zaanse Schans/Bezoekerscentrum Vrede.

Eenmaal weer overgestoken over het water van de Zaan, vind je tussen fietsknooppunten 68 en 73 papiermolen De Schoolmeester. Het is de laatste papiermolen ter wereld die op windkracht maalt. Hij is gebouwd in 1692 en er wordt nog steeds dagelijks op ambachtelijke wijze papier mee gemaakt.
Je neemt het pontje Veer Zaandam over het IJ. Via Spaarndam en het lommerrijke groen van Spaarnwoude / Houtrak fiets je terug naar het startpunt.

Bezoek de website >>

Route in Noord-Holland

    Reviews van Spaarndam

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
    * verplichte velden