Spaarndam

Halfweg
Route.nl

Halfweg

Op deze waterrijke route kom je langs vier forten uit de Nederlandse militaire geschiedenis: een historisch decor voor een interessante rit. Het Fort bezuiden Spaarndam is een fort uit de Stelling van Amsterdam. Samen met het Fort benoorden Spaarndam vormde het de Positie Spaarndam, die bestond uit twee forten, een liniewal en twee nevenbatterijen. De positie Spaarndam moest de toegangswegen naar Amsterdam afsluiten. Aan de westzijde vind je een inundatiegebied en een voorterrein met betonnen granaatvrije onderkomens. Het fort is gerestaureerd en herbergt nu een galerie en een café.

Het Fort benoorden Spaarndam is groter en meer dan 30 jaar afgesloten geweest. Het is nu in verwaarloosde staat. In het fort zijn schilderingen gevonden uit het begin van de 20e eeuw en graffiti uit de tijd van de Duitse bezetting. Uniek aan dit fort is ook het smalspoortje voor transport van munitie vanaf het Zijkanaal B. Tijdens de jaarlijkse Stellingmaand in september worden er rondleidingen gegeven.

Het Fort bij Penningsveer maakte samen met het Fort bij de Liebrug en het Fort aan de Liede deel uit van de Positie aan de Liede, die de verbindingen tussen Amsterdam en Haarlem moest verdedigen. Het Nederlandse leger heeft het fort tot halverwege de jaren tachtig gebruikt voor de opslag van koper en munitie. Nu is het opgeknapt tot een buitenverblijf voor groepsaccommodaties en er is een expositiezaal.

Het Fort aan de Liebrug is kleiner dan de forten bij Penningsveer en aan de Liede. Tussen dit fort en het Fort aan de Liede liggen de overblijfselen van een liniewal met daarin een nevenbatterij en scherfvrije onderkomens. Tussen de meterdikke muren van het fort is nu een wijnimportbedrijf gevestigd.

Na al die historische staaltjes van Nederlandse krijgskunst fiets je weer terug langs recreatiegebied Veerplas. In de koude helft van het jaar overwinteren aan de drassige oevers talloze watervogels zoals de grauwe gans, de smient en de brilduiker. En voor wie heel even de benen wil strekken en met de tenen in het koele water wil: aan de westzijde van het meer vind je een recreatiestrand.

Bezoek de website >>

Route in Noord-Holland

  Reviews van Spaarndam

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden