Sellingen

Vlagtwedde

Westerwolde is niet helemaal wat je van Groningen verwacht. De weidse weilanden die je met deze provincie associeert, zul je in Westerwolde niet vinden. Wel een bos- en beekrijk landschap. En de voor Groningen gebruikelijke rijkdom aan historie.


Ter Apel
Op je route liggen enkele prachtige vroeg negentiende-eeuwse hallenhuisboerderijen. In Ter Haar kom je langs de gelijknamige molen. Het is de enige originele standerdmolen in Groningen. Hij werd rond 1619 in Bourtange gebouwd en in 1832 verplaatst naar Ter Haar. Bij Ter Apel kom je langs het befaamde middeleeuwse kruisherenklooster uit 1465, een gebouw dat tot de Top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten behoort. Je kunt hier door de kruidentuin wandelen en een expositie bezoeken.


Kloosterbos
Bij het klooster fiets je door bossen die rond 800 zijn aangeplant en tot de oudste in Groningen behoren. Je ziet er grote, imposante oude eiken en beuken. Zoals het een kloosterbos betaamt, is het hier heerlijk rustig. Sellingen is een mooi middeleeuws esdorp, blikvanger is de dorpskerk uit 1300. Bij Vakantiepark De Barkhoorn geniet je even van een koffie of lekkere maaltijd, voordat je weer de natuur in rijdt.


Legende van Hasseberg
De route neemt je een klein stukje mee door het Duitse Emsland. Als je Duitsland weer verlaat, kom je meteen over de top van de Hasseberg. Dit ruim 14 meter boven NAP gelegen heuveltje is het hoogste punt van de provincie Groningen. Een deel van de heuvel is afgegraven in de periode van de vervening. Aan de heuvel is nog een legende verbonden. De naam zou afkomstig zijn van Hasje, een oude vrouw die hier volgens de volksoverlevering 's nachts een vuurtje stookte om eenzame reizigers het omringende moeras in te lokken, zodat ze verdronken.

Adres

Route.nl

Vlagtwedde

Uitjes in de buurt

Reviews van Sellingen

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.