Savelsbos

Maastricht
Route.nl

Maastricht

Je fietst in en rondom de hoofdstad van Limburg, waar je geniet van het uitzicht en de scheepvaart op de Maas, maar ook meer ziet van de cultuurhistorie en de natuur in dit gebied.

Het Savelsbos is een smal natuurgebied van 240 hectare met een gelaagde structuur. Dit is een natuurreservaat met steile hellingen en trappenpaden. Gevarieerde planten- en diersoorten gedijen hier goed. In dit bos herken je onder andere de zomereik, gladde iep, beuk, esdoorn, acacia en paardenkastanje, maar het bos is vooral bekend om de massale bloei van de Daslook. Zeldzame dieren, waaronder de hermelijn, bunzing, eikelmus en hazelworm, groene specht en de draaihals leven tussen de weelde van het groen.

Naast de rijkelijke flora en fauna in het bos, heeft het gebied ook cultuurhistorische waarde. In 1881 ontdekte een archeoloog hier de eerste sporen van prehistorische vuursteenmijnbouw.

Vanaf het hotel in Maastricht vervolg je de route in zuidelijke richting, waarbij je de Maas aan je rechterhand ziet. Aan deze rivier kom je het romatische kasteel De Hoogenweerth tegen. Het kasteel stamt uit 1444 en ligt op een schiereiland in de Maas. Het complex wordt omgeven door een natuurgebied en een privé-park dat is aangelegd in Engelse stijl. Het kasteel kan worden afgehuurd voor bruiloften.

Wanneer je door Eijsden bent gefietst kom je aan het eind van die plaats Kasteel Eijsden tegen. Dit kasteel wordt ook wel ‘de Borg’ of ‘Laag Caestertburg’ genoemd en is een rijksmonument. Het tegenwoordige kasteel is gebouwd in 1636, verbouwd in 1767 en daarna gerestaureerd. Het bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels die aan de buitenzijden beide een zware hoektoren hebben. Het geheel wordt omringd door een gracht en bij het kasteel ligt een poortgebouw met voorhof. Het in 1900 aangelegde park is vrij toegankelijk.

Vlakbij Kasteel Eijsden ligt De Graanmolen van Eijsden, die in 1788 werd gebouwd. Deze onderslag watermolen maalde koren, maar wordt sinds ongeveer de jaren ’50 niet meer gebruikt. Daardoor raakte de molen en de waterwerken in slechte staat. Hoewel de molen in 1980 volledig werd gerestaureerd, wordt hij niet meer voor zijn oorspronkelijke doel ingezet.

Je fietst om Eijsden heen naar het kleine dorpje Rijckholt. Hier staat kasteel Rijckholt. Het oudste gedeelte van het kasteel is de toren, die in de 14e eeuw werd gebouwd. De toren werd in 1489 verwoest, maar direct weer opgebouwd. Het kasteel is redelijk intact gebleven.

Bezoek de website >>

Fietsroute langs de Maas en Savelsbos

  Reviews van Savelsbos

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden