Rijssen

Hellendoorn
Route.nl

Hellendoorn

Deze route neemt je mee dwars over de Sallandse Heuvelrug en je fietst ook door de plaatsen Rijssen en Nijverdal. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug ontstond ruim 200.000 jaar geleden toen Scandinavische gletsjers het landschap vormden. Tegenwoordig vind je er heidevelden en bossen die zijn aangeplant om zandverstuivingen tegen te gaan.


De Twentse Boerin
Het startpunt van deze fietstocht ligt op een parkeerplaats middenin het nationaal park. Vanuit hier zet je koers naar Rijssen. Na zo’n 23 kilometer fietsen kun je even halt houden bij de Twentse Boerin. Neem plaats op het terras op het boerenerf van deze boerderij en geniet van een kopje koffie, soep of een boerenijsje. Dan kun je daarna de tocht naar Rijssen vervolgen met nieuwe energie. Aan de voet van de Rijsserberg kom je bij het Rijssens Leemspoor terecht. Dit smalspoor in de bossen werd in 1907 aangelegd zodat steenfabrikanten hun grondstoffen konden vervoeren. Je kunt hier oude stoomlocomotieven en andere oude personen- en goederentreinen bekijken.


De Oosterhof
Even verderop fiets je langs havezate De Oosterhof. Deze hofstede stond er al in 1334, maar het huidige gebouw is het resultaat van een grondige verbouwing in de achttiende eeuw. Tegenwoordig is het Rijssens museum in de havezate gevestigd en het Internationaal Brandweermuseum is gevestigd in de voormalige burcht op dit complex.


Historische molens
Tijdens het fietsen kom je langs de molenromp Vreest Niet en molen Ter Horst. De achtkante bovenkruier molen Ter Horst werd in 1752 aan de rand van Rijssen gebouwd. Tot 1913 maalde deze molen op windkracht en kwam daarna stil te staan. Pas in 1973 werd de vervalen koren- en pelmolen opgeknapt. Tegenwoordig wordt de molen draaiende gehouden door vrijwillige molenaars die er olie slaan en gerst pellen.

Bezoek de website >>

Rijssen route

    Reviews van Rijssen

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.