Peel

Sevenum
Route.nl

Sevenum

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg lag ooit een hoogveengebied van wel 30.000 hectare. Na eeuwen van ontginning rij je er nu door een prachtig mozaïek van akker- en graslanden en bossen. Ook fiets je langs de restanten van het oude hoogveengebied.

Monumentale kerkjes
Je bent nog niet warmgedraaid of je rijdt al de bossen in. Heerlijk. Dit bosgebied is pas na de Tweede Wereldoorlog ontgonnen. Je vindt er vooral naaldbomen en enkele plukjes heide. In het dorpje Kronenberg kom je langs de markante Theresiakerk uit 1931. Ook de Sint-Jozefkerk in America is relatief jong, hij stamt uit de periode van de ontginning: 1892. In de polder en de Schadijkse Bossen ervaar je een verkwikkende rust.

Veenkolonies
Je komt door Griendtsveen en, even later, Helenaveen. Deze dorpjes zijn de enige twee voormalige veenkolonies in zuidelijk Nederland. Beide plaatsjes genieten beschermd dorpsgezicht, je ervaart hier hoe een Peelontginningsdorp er vroeger uitzag. De Deurnsche Peel (die aan je rechterhand in Brabant ligt) en de Mariapeel (die tot Limburg behoort) vormen een uniek restant van een oud uitgestrekt hoogveengebied. Een unieke belevenis. Na je route kun je weer op krachten komen bij De Turfhoeve.

Historisch Griendtsveen
In Griendtsveen rij je door de historische kern die beschermd dorpsgezicht geniet. Je fietst hier eventjes terug de tijd in met al die bijzondere gebouwen om je heen. Aan de Apostelweg zie je bijvoorbeeld op de nummers 2, 4 en 6 de voormalige woningen van het stafpersoneel van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. Even verderop kom je aan de Deurneseweg 1 langs het voormalige kantoor van dit bedrijf. De Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij was ook actief bij de ontginning van veengebieden in Overijssel en Drenthe. Zij verwerkte veengrond tot producten voor agrarische en aanverwante activiteiten.

In 1999 fuseerde zij met twee potgrondspecialisten tot Tref. Griendtsveen is overigens vernoemd naar de eigenaars van het bedrijf, de familie Van der Griendt.

Vanuit De Turfhoeve kun je ook de routes 137946 en 137975 rijden.

Bezoek de website >>

Route in Limburg

    Reviews van Peel

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.