Ouddorp

Ouddorp
Route.nl

Ouddorp

Op Goeree-Overflakkee, rondom Goedereede en Ouddorp, kun je prachtig langs het water fietsen. De haven van Ouddorp werd vroeger gebruikt voor de haringvangst. Tegenwoordig fungeert het als jachthaven, waar allerlei boten en schepen voor anker liggen.

Bootjes kijken in de haven

Ruim tien kilometer verder zie je vuurtoren Westhoofd opdoemen in de duinen bij Ouddorp. Deze vierkante toren werd tussen 1947 en 1950 gebouwd van bakstenen. Het Rijksmonument bereikt met z’n 56 meter een indrukwekkende hoogte. Vervolgens fiets je verder naar Korenlust, een korenmolen die in 1856 in Stellendam werd gebouwd. De molen is in bedrijf geweest tot 1961. Sinds 1988 is de molen eigendom van de Molenstichting Goeree-Overflakkee.

Het ontstaan van het eiland Goeree-Overflakkee
Het eiland Goeree-Overflakkee bestond vroeger uit verschillende kleine eilandjes. In de strijd tegen het water van de Noordzee veroverde de mens geleidelijk aan steeds meer land en zo werden de polders één voor één aangelegd. De eerste inpoldering vond al plaats in de twaalfde eeuw, toen de polder Oudeland van Diependorst werd ontgonnen. Toch zijn de veroveringen van het grondgebied niet zonder slag of stoot gegaan en werd het eiland voor de aanleg van de Deltawerken regelmatig getroffen door overstromingen. Zo verdronken er 22 mensen tijdens de Stormvloed van 1682 en eiste in 1953 de Watersnoodramp van 481 mensen het leven.

Bezoek de website >>

Route in Zuid-Holland

  Reviews van Ouddorp

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden