Ome Jan

Aalten
Route.nl

Aalten

Explosief inwonertal
Al voor de oorlog zijn joodse mensen uit Duitsland hier welkom. En als in 1940 het oorlogsgeweld echt uitbarst, stijgt het inwonertal van Aalten nog sneller. Buitenproportioneel snel zelfs. Want waar in de rest van Nederland gemiddeld 5% van de bevolking zit ondergedoken, is dat in Aalten vier keer zoveel: per vijf inwoners is er één onderduiker!

 

Ome Jan
Jan Wikkerink staat vooral bekend om zijn hulp aan onderduikers. Leeftijd speelt daarbij geen rol. De jongste wordt in september 1943 in een doos voor zijn deur gelegd. De ouders van het nog maar net geboren joodse jongetje zijn ondergedoken en een baby is te riskant. Ome Jan regelt een ‘zuiver arisch’ verklaring en geeft hem de naam Willem (naar koningin Wilhelmina) Herfstink. Na de oorlog wordt het kind opnieuw ingeschreven, nu onder zijn echte naam. Wikkerink zelf wordt een jaar later door de SS gearresteerd maar weet te ontvluchten. Tot de bevrijding heeft hij zelf ondergedoken gezeten.
 

Slim koopmanschap
Slimme handelaren spelen, ook in de oorlog, in op de behoefte. Zo biedt het Gorinchemse staalconstructiebedrijf De Vries, Robbé en Co kant-en-klare schuilkelders aan. De familie van der Kamp op nummer 7 bestelt ‘Eén gezinsschuilplaats, type B4’. Het inbouwmodel is gemaakt van staal en moet bedekt worden met een dikke laag aarde. Je zorgt zelf voor de matrassen en voorraden. De meeste gezinnen schuilen overigens ‘gewoon’ in hun kelder.
 

De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.

Wil je dat wel eens proberen?
Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV’s in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vindt je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl

"

Bezoek de website >>

Route in Gelderland

  Reviews van Ome Jan

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden