Noordoostpolder

Urk

Het is bijna niet voor te stellen, maar nog geen eeuw geleden golfde de onvoorspelbare Zuiderzee waar nu de Noordoostpolder ligt. Op dit nieuwe stukje Nederland kun je heerlijk fietsen en vind je verrassende natuur en mooie verhalen.

Op Urk
De route start en eindigt op Urk. Tot 1939 was dit vissersdorpje een eiland. De oude dorpskern van Urk is als beschermd dorpsgezicht goed behouden gebleven, het vormt een mooie bezienswaardigheid. Door een landschap van kaarsrechte sloten en percelen rij je naar Emmeloord, het centrale punt van de Noordoostpolder. Vanuit de verte zie je de Poldertoren, een watertoren van 65 meter hoog uit 1959.

Verrassend Voorsterbos
Aan de rand van het Voorsterbos kom je langs Netl de Wildste Tuin, een gezellig familiepark. Het verrassend gevarieerde Voorsterbos is in 1944 op de voormalige zeebodem aangeplant. Met zijn dichte bladerdak en dikke boomstammen lijkt het bos echter eeuwen oud. Dit stukje nieuwe natuur is een genot om doorheen te fietsen. In en rondom Kraggenburg zijn veel fruitgaarden te zien. Je komt langs Fruitboerderij Vink, waar je onder meer vers fruit en eigengemaakte fruitsappen kunt kopen: leuk voor een picknick onderweg!

Museum Schokland
Schokland was eeuwenlang een eiland in de Zuiderzee. Op de noordelijkste punt lag het dorpje Emmeloord, nu het middelpunt van de Noordoostpolder. Door de drooglegging verdween in 1942 het water rondom het eiland en ontstond een uniek stukje Nederland. Niet voor niets heeft UNESCO het gebied aangewezen als werelderfgoed. Omdat Schokland op veen ligt, zakt de bodem langzaam maar zeker in. Om dit tegen te gaan, wordt het grondwaterpeil kunstmatig hoog gehouden. In het Schokland Museum leer je meer over de geschiedenis van Schokland.

Adres

Route.nl

Urk

Uitjes in de buurt

Reviews van Noordoostpolder

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.