Maasdorpjes

Thorn
Route.nl

Thorn

In de omgeving van Thorn liggen verschillende pittoreske Maasdorpjes. Fiets langs het water en bewonder de historische bezienswaardigheden en de sfeervolle dorpjes in dit gebied. Op deze route steek je ook de grens over naar België.


Het bijzondere witte stadje
Het bijzondere stadje Thorn is het opstappunt van deze route. In Thorn vind je schilderachtige witte huisjes die ontstonden in de Franse Tijd. De Fransen voerden in die tijd belasting in op basis van de omvang van ramen. Bewoners van grote huizen metselden hun ramen dicht, omdat ze anders teveel belasting moesten betalen. Om die bouwsporen te verhullen, verfden ze hun huizen wit en zo werd Thorn ‘het witte stadje’. Sinds 1973 is de oude stadskern een beschermd stadsgezicht. Vanuit Thorn fiets je naar Maasbracht. Daar kun je de Leonardusmolen uit de 19e eeuw bewonderen. Vervolgens fiets je via Maaseik weer terug naar Thorn. Daarbij kom je langs de Abdij Thorn uit 975. In de dertiende eeuw maakte de oude abdij plaats voor een kerk in gotische stijl.


De Pannekoekenbakker Thorn
De Pannekoekenbakker Thorn vormt het start- en eindpunt van deze route. Hier kun je genieten van wel 250 verschillende soorten pannenkoeken. Heb je je energievoorraad weer aangevuld? Dan kun je vanuit dit pannenkoekenrestaurant ook route 438527 volgen.


Kasteelhoeve De Grote Hegge
Een eindje buiten Thorn fiets je langs kasteelhoeve De Grote Hegge. De geschiedenis van deze hoeve gaat minstens terug tot 1389, maar misschien nog wel veel verder. Uit oude notities blijkt dat het landgoed toen bestond uit een versterkt huis, een Laathof, een Leenkamer en verschillende hoeves en weilanden. Het huidige hoofdgebouw werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. Tussen 1974 en 1975 werd de kasteelhoeve grootschalig gerestaureerd en de slotgracht werd opnieuw gegraven.

Bezoek de website >>

Route Maasdorp

  Reviews van Maasdorpjes

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden