Kuinderbos

Luttelgeest
Route.nl

Luttelgeest

Op de grens van de Noordoostpolder, Friesland en Overijssel is veel oude cultuurhistorie te ontdekken. Ook fiets je door het nieuwe Kuinderbos.

Kuinderbos
Net als de Flevopolder werd ook de Noordoostpolder in de jaren veertig aangelegd om nieuwe landbouwgrond te creëren. Waar de veengrond niet geschikt bleek om te boeren verrezen bossen, zoals het Kuinderbos, het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. De honderdduizenden jonge boompjes die hier na noeste arbeid zijn geplant, hebben een prachtig gevarieerd bos opgeleverd. Kijk als je hier afstapt voor een pauze ook even naar de grond: tussen de bomen zijn nog steeds schelpresten te vinden.

Zuiderzeedorp
Kuinre was ooit een vissersplaatsje aan de woelige Zuiderzee. Die historie leeft nog voort in de Henric de Cranestraat, waar je enkele prachtige eeuwenoude panden ziet, zoals eentje uit 1649 (op nummer 81) en 1786 (op 83). De statige Waag, die later gebruikt werd als raadhuis, dateert uit 1776, de Hervormde Kerk uit 1678. De opvallende watertoren, een voorbeeld uit de Amsterdamse School, stamt uit 1933 is 35 meter hoog. De route eindigt bij Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht, waar je heerlijk kunt eten en logeren.

Kuinderburcht
Aan het einde van de Kuindervaart ligt, vlakbij Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht Kuinre, een restant van de eerste Kuinderburcht, een vesting van de Heren van Kuinre. Deze burcht werd in 1378 verlaten om verderop een nieuwe vesting te bouwen. In de zestiende eeuw werd de tweede Kuinderburcht afgebroken, waarna de restanten van beide burchten onder water kwamen te staan. Na de inpoldering van de Noordoostpolder is de fundering van de eerste Kuinderburcht voor een deel gereconstrueerd. Overigens waren de Heren van Kuinre geen lieverdjes: ze behoorden tot de ergste zeerovers van hun tijd. Regelmatig werden kooplieden op de Hanzeroute overvallen en voor losgeld op de burcht vastgehouden. Wil je ook eens door Nationaal Park Weerribben-Wieden fietsen? Rij dan route 341569.

Bezoek de website >>

Kuinderbosroute

  Reviews van Kuinderbos

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden