Haagse Binnenhof

Zoetermeer
Route.nl

Zoetermeer

Deze route voert je naar het Scheveningse strand en de historische gebouwen op het Haagse Binnenhof.

Je begint je rit vanuit Zoetermeer met een klein stukje door recreatiegebied Buytenpark en een fris stukje fietsen door de Zuid-Hollandse polders. Er wachten je nog meer waterrijke vergezichten als je tussen Recreatiegebied Vlietland en de Vogelplas Starrevaart door fietst. De vogelplas is in de jaren '90 van de vorige eeuw speciaal voor vogels aangelegd. De waterplas heeft ondiepe delen, slikranden en rietmoeras langs de oevers en er is een vogelkijkhut.

Kasteel Duivenvoorde wordt al in 1226 vermeld in documenten. Het is een van de weinige Nederlandse kastelen dat nooit is verkocht, maar altijd door vererving is overgegaan. Bezoekers kunnen er een wandelkaart kopen om het
park Duivenvoorde te bezoeken. In de Essen- en Eikenbossen komen zeldzame planten en stinsenplanten voor. Zo kun je er de Italiaanse aronskelk, voorjaarshelmbloem, sneeuwklokje, gele dovenetel en wilde hyacinth aantreffen. Ook het lelietje van dalen pronkt er met zijn klokjes en vogels komen af op de aalbes en kruisbes.

Kasteel Ter Horst maakt deel van Landgoed de Horsten. Het oorspronkelijke kasteel bestaat niet meer. Het statige pand dat je er nu aantreft, werd rond 1635 verbouwd tot een groots buitenhuis in Hollandse renaissancestijl, omgeven door een geometrisch aangelegd park met een koetshuis en een oranjerie. Prins Frederik voltooide in 1876 de herbouw als neogotisch jachthuis. Een deel van landgoed De Horsten is opengesteld voor publiek.

De duinen van Wassenaar voorzien een groot deel van de Randstad van drinkwater. Maar ook als natuurgebied zijn de duinen Meijendel de moeite waard. In het voorjaar bloeien er meidoorns en in de herfst zie je er volop paddenstoelen. Als de avond valt, komen reeën tevoorschijn. Meijendel behoort tot de top tien van de meest vogelrijke natuurgebieden van Nederland en nergens anders komen zoveel nachtegalen voor.

In Scheveningen fiets je een heerlijk stuk langs de zee en de haven, waarna je naar onze politieke hoofdstad rijdt om een kijkje te nemen op het Haagse Binnenhof. Dit indrukwekkende gebouwencomplex in het hart van Den Haag is al eeuwenlang het centrum van de Hollandse en Nederlandse politiek. Je vindt er de bekende Ridderzaal en Trêveszaal, de hofkapel, de fontein, de vergaderkamer van de Eerste Kamer en natuurlijk Het Torentje. Het terrein van het Binnenhof en het Buitenhof zijn lange tijd ommuurd geweest. Een aantal van die elegante poorten vind je er nog steeds.

Tussen Den Haag en Zoetermeer pak je nog een paar stukjes heerlijk groen mee. Je fietst door recreatiegebied De Dobbeplas en De Balij: een jong bos als ‘groene long’ tussen Zoetermeer en Delft.

Bezoek de website >>

Route in Zuid-Holland

    Reviews van Haagse Binnenhof

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
    * verplichte velden