Glooiende heidevelden

Weert
Route.nl

Weert

Prachtige uitgestrekte natuur, onderbroken door af en toe wat bos. Het landschap maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Weerter- en Budelerbergen en het Ringselven. Je verkent de licht glooiende heidevelden en kunt een urnenveld uit de late bronstijd gaan bekijken. De grafheuveltjes herbergen de resten van een klein groep mensen die tussen 1100 en 700 voor Christus het gebied bewoonden. Een deel van de vondsten van de grafheuveltjes is te zien in museum De Tiendschuur in Weert. Archeologisch onderzoek heeft geen afbreuk gedaan aan de bijzondere begraafplaats, want na de opgravingen zijn de grafheuvels weer netjes gerestaureerd.

Onder Budel zie je ook de Loozerheide liggen. Het onbebouwde deel bestaat uit heide en moerassen, waar naaldbomen en zandverstuivingen tussen liggen. Hier groeit galigaan, vooral bij het Ringselven komt dit plantje veelvuldig voor, want het gebied is de grootste groeiplaats voor galigaan in Nederland. Daarnaast kom je kleinste egelskop, kruipende moerasweegbree, ongelijkbladig fonteinkruid en vele andere soorten tegen. Dieren die het gebied opzoeken zijn veel vogelsoorten: de geoorde fuut, roerdomp, woudaapje en porseleinhoen, maar er zijn ook amfibieën, zoals de heikikker en de kamsalamander.

Een leuke bezienswaardigheid is molen Janzona. Het is één van de drie molens die nog in Budel te zien zijn en de Janzona werd voor het eerst in 1341 genoemd. In 1921 werd de molen door brand verwoest en er werd besloten het maalbedrijf niet meer te herstellen, vanwege de concurrentie van de andere molens in het dorp. Om verval tegen te gaan, laat de eigenaar de molen regelmatig draaien.

De Sluis, gelegen aan het begin en einde van de route, kun je bij terugkomst gezellig de tocht afsluiten met een drankje. Je kunt er gezellig eten, maar er is ook een Bed & Breakfast, zodat je kunt uitrusten van de inspanning van de dag en lekker de boel de boel kunt laten. Wil je wel thuis slapen, maar heb je nog geen zin om te gaan? Dan is de bowlingbaan beschikbaar voor een gezellig spelletje na het eten!

Bezoek de website >>

Route in Limburg

  Reviews van Glooiende heidevelden

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden

  Uitjes in de buurt