Giethoornse natuur

Giethoorn
Route.nl

Giethoorn

Deze rit door het Overijsselse natuurgebied de Wieden start bij Hotel Restaurant de Harmonie. Dit viersterrenhotel ligt op een prachtig plekje aan de dorpsgracht in het toeristisch ongerepte Giethoorn-Noord. In de rustige kamers met uitzicht over het water en het natuurgebied De Wieden is het na je fietstocht heerlijk ontspannen en even weer helemaal bijkomen. Je kunt er ook fietsen en elektrische fietsen huren. Voor wie vanuit deze pittoreske uitvalsbasis de regio wat beter wil leren kennen is er ook nog fietsroute 144364, die ook start vanaf dit punt.

Het Nationale Park de Weerribben- Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Dit waterrijke natuurlandschap met meren, sloten, rietvelden en moerasbossen is ontstaan door de turfwinning: vanaf de 15e eeuw werd hier veen gebaggerd. Water is er de meest bepalende factor voor plant en dier. In het veelzijdige landschap zie je alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos. In het rustige water en langs de oevers van de sloten en trekgaten leven vele waterplanten en talloze dieren. In de moerasbossen en kooibossen komen ook de otter en de boommarter voor. Heel bijzonder zijn de trilvenen: drijvende tapijt die net wel - of net niet- begaanbaar zijn. Er groeien orchideeën en het zeer zeldzame rood schorpioenmos. De bloemrijke hooilanden en vochtige graslanden trekken weer een heel eigen flora en fauna aan en de rietlanden zijn van groot belang voor vogels, zoals de blauwborst en de roerdomp.

In Blokzijl staat Het Gildenhuijs Museum. Met voorwerpen, plattegronden en oude prenten en foto's wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van Blokzijl in relatie tot het water. Je vindt er een vaste expositie, een project speciaal voor kinderen en wisselende exposities.

Bezoekerscentrum de Wieden is onmisbaar voor een dag in het waterrijke natuurgebied De Wieden. Je komt er meer te weten over het gebied en kunt er even neerstrijken bij de theeschenkerij. Voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten.
Molen De Foeke is een tjasker, in 1968 gebouwd voor de opening van het Bezoekerscentrum De Wieden. Hij maalt in circuit, waarbij hij niet droogmaalt maar water in beweging houdt. De houten roeden zijn 5,40 meter lang en de tjasker is een gemeentelijk monument.

Bezoek de website >>

Route in Overijssel

    Reviews van Giethoornse natuur

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.