Friesland

Earnewâld
Route.nl

Earnewâld

Water staat centraal op deze route: zeventig kilometer lang geniet je van geulen, vaarten, weteringen, kolken, vennen en andere waterlopen. In de polders kun je een uitgestrekt landschap bewonderen met hier en daar een karakteristiek dorp. De Nederlandse polders vormen een interessant staaltje waterhuishouding. Op de route kom je dan ook regelmatig watergangen tegen, sloten die goed door kunnen stromen om het waterpeil te regelen.

Bijzondere flora en fauna
Op deze route verken je het noordelijke deel van Nationaal Park De Alde Feanen en het poldergebied dat zich daarboven uitstrekt. Het gevarieerde gebied heeft natuurliefhebbers veel te bieden zoals moerasbossen, vennen en struwelen. Het laagveenmoeras beslaat bijna 4000 hectare en vormt de thuishaven van duizenden dieren. In de wateren leven ruim twintig verschillende vissoorten en aan de oevers en in de graslanden zijn honderd verschillende vogelsoorten te bewonderen, waaronder de zeldzame purperreiger en de roerdomp. Maar ook de variatie aan planten in dit gebied is gigantisch. Verschillende soorten zegge, valeriaan, poelruit, harig wilgenroosje, koninginnekruid en moerasspirea vormen slechts een greep uit de prachtige flora in het gebied. De route start en eindigt bij Hotel Restaurant Princenhof. Het hotel ligt in het kleine Friese dorpje Earnewâld en kijkt uit over natuurgebied De Alde Feanen.

Molen Swarte Prinsch
Ben je even in voor iets anders dan alle natuurschoon op de route? Neem dan een kijkje bij molen Swarte Prinsch. Deze grondzeiler, een windmolen die vanaf de grond kan worden bediend, werd in 1900 gebouwd en staat ook wel bekend als ‘De Lytse Geast’. De molen werd gebouwd om de polder Ouddeel te bemalen. Sinds 1960 wordt de molen niet meer gebruikt voor het oorspronkelijk doeleinde, maar hij wordt particulier gebruikt als woning. Toeschouwers kunnen alleen de buitenkant van de molen bezichtigen, maar het is wel mogelijk om de molen te huren als vakantiehuisje.

Bezoek de website >>

Route in Friesland

  Reviews van Friesland

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden