Friese Wouden

Twijzel

Friesland is meer dan de provincie met de vele meren. In het oosten liggen de relatief hoge zandgronden van de Friese Wouden. Stap op het zadel voor een bijzondere tocht.

Friese kerkjes
De route start bij Wegrestaurant Twijzel. Geniet van een koffie met appelgebak of een lunch, zodat je met voldoende energie op pad gaat. Over autoluwe weggetjes rij je door de Friese Wouden. Een regio die zich kenmerkt door een kleinschalig coulisselandschap van mooie bossen, houtwallen, heideveldjes, graslanden en kronkelende beken. Terpen vind je hier niet, wel vele karakteristieke dwarshuisboerderijen en monumentale panden. En natuurlijk prachtige eeuwenoude kerkjes, zoals in Eastermar en Twijzel.

Kollumer Kaas
De brink van Veenklooster geniet beschermd dorpsgezicht. Je ziet hier It Lytse Slot uit 1870. En Fogelsangh State, een stins uit 1646 die je kunt bezoeken. Ook kom je door Kollum. Je ervaart hier nog de sfeer van vervlogen tijden, o.a. dankzij de fraaie vijftiende-eeuwse Maartenskerk. Ook is dit dorp bekend van de rauwmelkse Kollumer Kaas. In Gerkesklooster staat de markante Hervormde Kerk. Dit vijftiende-eeuwse gebouw was aanvankelijk een kloosterbrouwerij, maar werd in 1629 verbouwd tot kerk.

Adres

Route.nl

Twijzel

Uitjes in de buurt

Reviews van Friese Wouden

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.