Dokkum

Dokkum

Deze route neemt je mee door het oude Dokkum en omgeving. Ontdek de rijke historie van dit Friese stadje. En ervaar de indrukwekkende rust en ruimte van Nationaal Park Lauwersmeer.

Friese terpdorpen
De route neemt je mee door karakteristieke Friese terpdorpjes als Anjum en Metslawier. Je ziet enkele schitterende middeleeuwse kerkjes, zoals de kerk van Aalsum die op een opvallend hoge terp staat. In Wetsens kom je langs de Ropta, een koren- en pelmolen uit 1836. Je rijdt enkele kilometers langs de rand van Nationaal Park Lauwersmeer. Het is hier on-Nederlands stil. Vanaf Oostmahorn heb je een prachtig uitzicht over deze parel aan de Waddenzee.

Elfstedenstad Dokkum
Dokkum is een van de bekendere Friese Elfsteden. De historische vestingstad werd al in 754 gesticht. Dokkum heeft een beschermd stadsgezicht en telt meer dan 140 rijksmonumenten. Het loont dus zeker de moeite hier even af te stappen om bijvoorbeeld het stadhuis uit 1610 of het Admiraliteitshuis uit 1618 te bewonderen. Aan het einde van deze mooie tocht kun je heerlijk eten en logeren bij Hotel Restaurant De Posthoorn.

Dokkumer koffie
Wil je ook eens een echte lokale specialiteit drinken? Bestel dan een Dokkumer koffie: hier is een scheut Berenburger aan toegevoegd, waarna de warme drank met slagroom wordt afgedekt. Als je hem authentiek wil drinken, mag je de koffie niet roeren! Hij dient namelijk onder de room weggedronken te worden. De Berenburger die je hier krijgt, is waarschijnlijk van het merk Sonnema. In Dokkum begon Fedde Sonnema namelijk zijn destilleerderij en likeurstokerij. De drank wordt tegenwoordig in Bolsward gestookt. De voormalige fabriek staat er nog steeds: aan het Sonnemapleintje. Wil je vanuit Hotel Restaurant De Posthoorn ook eens naar Ameland om daar een dagje te fietsen? Rij dan route 339549.

Adres

Route.nl

Dokkum

Uitjes in de buurt

Reviews van Dokkum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.