Den Helder

Den Helder

Fiets om marinestad Den Helder heen en geniet van schilderachtige uitzichten over zeeën van bloemen in de bollenstreek en het typisch Nederlandse polderlandschap bij Anna Paulowna. In de lente- en zomermaanden voeren kleur en geur de boventoon op deze prachtige route, maar ook als het wat minder stralend weer is kun je op deze fietstocht heerlijk genieten.

Lekker uitwaaien met een fantastisch uitzicht over zee, of je fietstocht combineren met een bezoekje aan Fort Kijkduin!
Dit fort werd gebouwd in 1811 in opdracht van Napoleon Bonaparte, die de strategische ligging van Den Helder direct erkende. Het opgetrokken fort bestond in eerste instantie uit een reduit met twee bastions, waar een droge gracht omheen werd gelegd. In 1822 werd er een vuurtoren aan het fort toegevoegd en in 1897 werd er ook nog een gepantserde waarnemingspost bij gebouwd. Toen Nederland in 1939 mobiliseerde, werd ook Fort Kijkduin in stelling gebracht. Bij het versterken van de zeedijk is een deel van de verdedigingswerken die rondom het fort lagen verdwenen. Er is een Noordzee-aquarium in het ondergrondse gangenstelsel van het Rijksmonument gebouwd. Kleurrijke zeeanemonen, indrukwekkende roggen, rode ponen of gladde haaien zijn hier van dichtbij te bekijken. Wandelend door de zeetunnel beleef je de Noordzee van wel héél dichtbij.

Vuurtoren Groote Kaap torent acht kilometer verder boven alles uit. De ronde rood geverfde vuurtoren werd in 1966 geopend, maar werd in 1985 herbouwd. Nog altijd wordt de stalen toren van 16,8m hoog gebruikt om verkeer op het water signalen te geven met een lichthoogte is 31 meter boven zeeniveau.
De laatste bezienswaardigheid van de fietstocht is molen Leonide in Anna Paulowna. De stellingmolen werd in 2002 gebouwd van elementen die sinds 1988 gedemonteerd opgeslagen waren en diverse andere onderdelen. Het achtkant komt bijvoorbeeld van poldermolen De Zeemeeuw die voorheen in Uithuizen stond. Hoewel de Leonide het uiterlijk van een traditionele zaagmolen heeft, heeft deze stellingmolen geen traditionele molenfunctie: de molen werd namelijk gebouwd als woning.

Adres

Route.nl

Den Helder

Uitjes in de buurt

Reviews van Den Helder

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.