De Van Nelle Fabriek

Schiedam
Route.nl

Schiedam

Natuur en industrie, in deze regio liggen ze zij aan zij. En dat levert vaak prachtige plaatjes op!

Deze route begint en eindigt bij een van de belangrijkste industriële monumenten van Nederland: de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Na ruim 20 jaar op de voorlopige Werelderfgoedlijst te hebben gestaan, kreeg de fabriek op 21 juni 2014 eindelijk de officiële status van UNESCO Werelderfgoed. Het is dan ook een plaatje, iets om trots op te zijn! De Van Nelle Fabriek, ontworpen door het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt, werd in 1930 opgeleverd. Het geldt als een baanbrekend icoon van het befaamde Nederlandse modernisme, waarin licht, lucht en ruimte het uitgangspunt vormen.

De officiële UNESCO status heeft de fabriek te danken aan het feit dat het een “enorme impact heeft gehad op de ontwikkeling van de moderne architectuur in Europa en elders ter wereld.” Aldus het Werelderfgoedcomité. Toch is dit niet de enige reden – ook de verwevenheid tussen stad en fabriek speelde een rol in de toekenning. Want met dit gebouw wilde de toenmalige directeur van de koffie-, thee- en tabaksfabriek, Kees van der Leeuw, ook de arbeidsomstandigheden voor zijn personeel verbeteren.

De Van Nelle Fabriek staat al sinds 1985 op de lijst van beschermde rijksmonumenten en in 1995 werd besloten alle productie in de fabriek stop te zetten. Het werd gerestaureerd tot kantoorpand en aan het begin van deze eeuw trokken de eerste huurders erin. Tegenwoordig biedt de fabriek onderdak aan allerlei bedrijven op het gebied van media en design. Het gebouw is alleen onder leiding van een gids te bezoeken, de moeite waard! Voor een rondleiding kun je terecht bij Rotterdam Archiguides, iets om te onthouden voor een volgende dag.

Vanuit de fabriek fiets je westwaarts naar Schiedam. Hier zie je ook nog mooi industrieel erfgoed, want de stad staat bekend om haar jeneverhistorie en die is nog volop aanwezig in de oude havens en pakhuizen in het centrum. Daarna rijd je door Vlaardingen, dé haringstad van Nederland. In de geschiedenis van Vlaardingen is de visvangst altijd al belangrijk geweest. Na de Tweede Wereldoorlog gingen ook de industrie en andere havenactiviteiten een belangrijke rol spelen. Even later fiets je door de polders. Vanuit dit ooit drooggelegde gebied heb je een prachtig uitzicht op de voor Nederlandse begrippen unieke skyline van Rotterdam.

Bezoek de website >>

Route Zuid-Holland

  Reviews van De Van Nelle Fabriek

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden