De Rijp

De Rijp
Route.nl

De Rijp

In de omgeving van Alkmaar vind je de ene droogmakerij na de andere. Uitgestrekte polders, sloten, vaarten en andere watertjes en poldermolens vormen hier het landschap. Een Hollandser landschap vind je bijna nergens. Geniet onderweg van adembenemende vergezichten over het vlakke land.


De Eilandspolder
Deze route start op de Eilandspolder, een laagveengebied dat tussen de droogmakerijen Beemster en Schermer ligt. Dit gebied werd in de 13e eeuw voorzien van dijken. Destijds was de polder nog omringd door tal van meren, maar die zijn door de eeuwen heen allemaal drooggelegd. In dit gebied vind je veel weidevogels zoals de wulp en de grutto. Je fietst  vervolgens door de polder naar Stompetoren via Avenhorn. Onderweg fiets je langs Ondermolen O, een poldermolen uit 1633 die een deel van de Schermer bemaalde. De molen draait nog steeds op vrijwillige basis. Even verderop fiets je langs de tweede molen op de route: Poldermolen M. Deze molen werd in 1635 gebouwd om een ander deel van de Schermer te bemalen.


Bij Ernst
Aan het einde van de route kun je terecht bij Bij Ernst voor een lekkere lunch, een diner of een kopje koffie. Strijk lekker neer en geniet van een welverdiend maaltijd. Vanuit hier kun je ook route 530881 volgen.


De Rijp
Het dorpje De Rijp vormt de uitvalsbasis van deze route. Ooit was dit een bloeiende vissersplaats die bekend stond om de haringvangst. Het wapen van Rijp dat bestaat uit twee haringen herinnert nog terug aan deze tijd. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en je kijkt er dan ook je ogen uit met alle historische bouwwerken. Je kunt hier een fluisterbootje huren om de waterrijke omgeving per boot te verkennen.

Bezoek de website >>

Route in Noord-Holland

  Reviews van De Rijp

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden