De Meinweg

Roermond
Route.nl

Roermond

Net achter Roermond ligt, tegen de Duitse grens aan, Nationaal Park De Meinweg. Je vindt hier een voor Nederlandse begrippen uniek stukje natuur. Ook rij je door enkele Midden-Limburgse kerkdorpen en maak je een uitstapje naar enkele Duitse dorpjes die in een landelijk gebied liggen.

Opgeblazen kerken
In 1945 hebben de Duitsers de kerktorens in Vlodrop en Herkenbosch opgeblazen, omdat ze als oriëntatiepunt konden dienen. Beide kerken raakten flink beschadigd en zijn herbouwd, waarbij het dertiende-eeuwse koor van de Sint-Sebastianuskerk in Herkenbosch gespaard kon blijven. De Sint-Andreaskerk in Melick werd compleet verwoest en op een nieuwe locatie (aan de Markt) weer opgetrokken. In de Hoofdstraat in Herkenbosch rij je ook langs Luisterplek 210 uit de Liberation Route.

De Meinweg
Nationaal Park De Meinweg staat bekend om zijn unieke terrassenlandschap. Deze terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door inschuring van de Maas en drie breuklijnen in de aardkorst. Je fietst hier door dichte bossen, beekdalen en de heide. Als enige gebied in Limburg tref je hier de adder aan, wellicht zie je hem zonnen. Bij Boerderijterras en Camping het Spikkerdal smul je van een verse vlaai met koffie of een gerechtje van de kleine kaart.

Vlodrop-Station
Midden-Limburg kent een rijke historie. Net ten zuiden van Boukoul kom je bijvoorbeeld langs Zuidewijk Spick, een schitterende kasteelboerderij uit de zeventiende eeuw. Ten noorden van Vlodrop kom je langs de Vlodroppermolen, een watermolen uit 1875. Deze staat vlak voor de monding van de Rothenbach in de Roer. Vlodrop-Station is een buurtschap dat ooit aan de IJzeren Rijn lag, de voormalige spoorweg tussen Antwerpen en Mönchengladbach. Bij knooppunt 95 kon je tot februari 2015 het bekende College Sint Ludwig zien staan. Oorspronkelijk was dit een Franciscaner klooster en internaat. In 1990 nam de uit India afkomstige goeroe Maharishi Mahesh Yogi zijn intrek in het complex. Na jaren leegstand is het klooster uiteindelijk gesloopt. Wil je ook eens door Roermond en langs de Maas fietsen? Rij dan ook route 372894.

Bezoek de website >>

Route in Limburg

    Reviews van De Meinweg

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.