De Kempen

Geldrop
Route.nl

Geldrop

Fietsen rondom het Brabantse Valkenswaard staat garant voor een lange dag in de Kempense natuur. Deze route neemt je ook mee door enkele oude buurtschappen en door het dorpje Westerhoven.

Kempisch landschap
De route voert je onder meer over De Groote Heide en door het Leenderbos. Dit Kempische landschap met zijn kleine hoogteverschillen is tijdens de laatste ijstijd ontstaan door afzettingen van zand. Heide, bossen en kronkelpaden: het is hier heerlijk fietsen. In de uitgestrekte en stille naaldbossen onder Aalst en Waalre kom je langs enkele stille vennetjes. Even later rij je door de dalen van de Dommel en de Keersop, ongeschonden landschappen waar je her en der nog hooilanden en houtwallen ziet.

Gezellig Westerhoven
In Westerhoven kun je bij Het Wapen van Westerhoven een tussenstop maken. Aan de Dorpsstraat staat de neogotische Sint-Servatiuskerk uit 1855. De belendende pastorie stamt uit 1861. Aan de Dommel kom je langs De Venbergsemolen. Deze watermolen werd voor het eerst vermeld in een document uit 1227. In 1331 werd het de banmolen van de Norbertijner Priorij van Postel.

Sint-Valentinuskapel
Wie een Brabants kapelletje inclusief wonderlijke waterput wil zien, kan vanaf de Provincialeweg het zandpad van de Loverensedijk inrijden. Na een minuutje rijden kom je bij de Sint-Valentinuskapel, een rijksmonument uit 1947. Bij de bouw van de huidige kapel zijn 4 eiken balken blootgelegd die aantonen dat er al in de middeleeuwen een kapel stond. Naast de kapel staat een waterput die volgens de overlevering al uit de achtste eeuw zou stammen. Aan het water werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De heilige Valentinus werd vooral aangeroepen bij vallende ziekten, koorts en huidaandoeningen. Opvallend: het water in het putje staat hoger dan dat van de er langs stromende Keersop.

Bezoek de website >>

Route Noord-Brabant

  Reviews van De Kempen

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden