De Beemster

De Rijp
Route.nl

De Rijp

Rondom Alkmaar vind je tal van droogmakerijen, maar De Beemster is zonder twijfel de bekendste droogmakerij. Dit gebied staat namelijk op de werelderfgoedlijst vanwege de unieke rechtlijnige indeling. Deze route neemt je mee door de uitgestrekte Beemster.


Eeuwenoude forten
De Rijp vormt het startpunt van deze route. Vroeger was dit een vissersdorpje die bekend stond om de haringvangst en de walvisvaarders. Het dorp geniet beschermd dorpsgezicht en je vindt er dan ook prachtige historische huizen en andere bouwwerken. Vanuit hier fiets je naar het Fort bij Spijkerboor. Dit is het meest noordelijk gelegen fort van de Stelling van Amsterdam en het werd hier gebouwd tussen 1889 en 1911. Het volgende fort op de route is het Fort aan de Jisperweg. Dit fort werd als een van de laatste toegevoegd aan de Stelling van Amsterdam. In 1914 werden de eerste soldaten er naartoe gestuurd, maar toen was het fort nog niet eens af.


Bij Ernst
Vervolgens fiets je verder naar Middenbeemster, Noordbeemster en daarna weer terug naar De Rijp. Onderweg valt je waarschijnlijk op hoe rechthoekig het landschap hier is. Aan het einde van je tocht kun je neerstrijken bij Bij Ernst voor een lunch, een diner of een kopje koffie. Vanuit hier kun je ook route 530880 volgen.


Molen De Nachtegaal
De Nachtegaal is de enige korenmolen van de Beemster. Deze molen werd in 1704 hier neergezet en tegenwoordig doet De Nachtegaal nog steeds dienst als korenmolen. Iedere woensdag en zaterdag kun je een kijkje nemen bij deze molen en er een zakje windgemalen meel kopen. De molen wordt draaiende gehouden door vrijwillige molenaars.

Bezoek de website >>

Route in Noord-Holland

  Reviews van De Beemster

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden