Buurserzand

Haaksbergen

Rond het Twentse Haaksbergen fiets je door een landschap van akkers, weilanden, oude bossen, vochtige beekdalletjes en streekboerderijen. Het is hier zo rustig, je zou hier bijna vergeten dat je in de jachtige 21e eeuw leeft.

Haaksbergen
Deze route gaat van start bij de gastvrije Koffie en Theeschenkerij Hof ’t Sprakel. Al snel na vertrek stap je weer af in Haaksbergen om het oude centrum te bezichtigen. Het dorp is rond 800 ontstaan als landbouwnederzetting aan de Buurserbeek. Aan dit watertje zijn restanten gevonden van een houten kerkje van rond het jaar 1000, de voorloper van de huidige Sint Pancratius-kerk. In het dorpje zie je ook nog enkele herenhuizen uit de bloeiperiode van de Twentse textielindustrie.

Buurserzand
Ten oosten van Haaksbergen fiets je door het Buurserzand, een uniek natuurgebied waarin heidevelden en honderd jaar oude jeneverbessen, graslanden, bosjes en kleine akkers elkaar afwisselen. Op natte graslanden liggen enkele orchideeënweitjes met onder andere de zeldzame klokjesgentiaan. Een bijzondere bewoner van het Buurserzand is het gentiaanblauwtje, een vlinder die afhankelijk is van de klokjesgentiaan. Via Boekelo en Beckum rijd je terug naar Hof ’t Sprakel. Blijf een nachtje slapen, er is hier zoveel te zien!

Adres

Route.nl

Haaksbergen

Uitjes in de buurt

Reviews van Buurserzand

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.