Buitengebied

Steenwijkerland

Giethoorn is een waterrijk dorpje dat ligt ingeklemd tussen twee schitterende natuurgebieden: De Weerribben en De Wieden. Deze twee gebieden vormen samen Nationaal Park Weerribben-De Wieden dat met een oppervlakte van 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noord-West Europa is. Deze route leidt je door dit nationaal park, je ziet zowel de Weerribben als De Wieden. Hoe ongerept en natuurlijk de omgeving er ook uitziet, iedere vierkante meter is door mensenhanden gemaakt. In drie eeuwen tijd groeven de bewoners het veen af om er turf van te maken. Zo veranderde het landschap in een zompig moerasgebied waar je een mooie mix ziet van moerasbossen, eindeloze rietvelden, bloemrijke hooilanden en water, heel veel water.

De eerste kilometers rij je langs de Thijssengracht. Oorspronkelijk deed dit kanaal dienst als transportweg voor het vervoer van turf uit het gebied. Op een zeventiende-eeuwse kaart staat de Thijssengracht ingetekend als een van de vier waterverbindingen naar het Giethoornse Meer. De gracht is vernoemd naar de toenmalige eigenaar. Tegenwoordig varen er plezierbootjes op het kanaal.
Je komt tevens door Steenwijk. Dit oude, voormalige vestingstadje telt ruim 60 rijksmonumenten, waaronder De Markt en de stadsgrachten. Steenwijk lag tijdens de Tachtigjarige Oorlog op een strategische plaats, waardoor er regelmatig strijd om het stadje is geleverd.

De parel op je route is natuurlijk Giethoorn. Dit pittoreske dorpje staat dankzij de vele bruggetjes en waterwegen bekend als Venetië van het Noorden. Je ziet hier tientallen karakteristieke rijksmonumenten. Veel verkeer vindt plaats over het water, via zogenoemde punters die – net als de gondels in Venetië – worden voortbewogen met een punterboom.

Adres

Route.nl

Steenwijkerland

Uitjes in de buurt

Reviews van Buitengebied

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.