Breda

Chaam

Tussen Baarle-Nassau en Breda fiets je in de eeuwenoude sporen van smokkelaars. Niet zo gek dat die hier prima hun gang konden gaan in de bossen – om van de vele kleine enclaves nog maar te zwijgen!

Smokkelroute
Na een overnachting op het prachtig gelegen Natuurkampeerterrein ’t Beekdal ga je op pad door het Brabantse grensgebied. Grenzen leveren vaak een lucratieve handel op voor smokkelaars. Zo ook in Strijbeek, een dorp ten zuiden van Breda. Jarenlang waren er in de omliggende bossen smokkelaars uit België en Nederland actief. Over de Strijbeekse Heide loopt een bekende smokkelroute, richting de vennen Zwarte Goor en Langven waar je langsfietst. Daarna volg je het riviertje De Mark.

Enclavedorp
De natuurlijke slingerende loop van de Mark is sinds een jaar of 15 hersteld, waardoor de visstand in de Mark is verbeterd. Je komt ook langs Koetshuis Anneville. In de Tweede Wereldoorlog speelde het pand een belangrijke rol: Prins Bernhard en Koning Wilhelmina verbleven er allebei. Naar verluidt vernam de koningin hier de capitulatie van de Duitsers in Nederland. Het Bels Lijntje brengt je naar enclavedorp Baarle-Nassau. Het is niet moeilijk te zien waarom dit gebied vroeger zo populair was onder smokkelaars!

Adres

Route.nl

Chaam

Uitjes in de buurt

Reviews van Breda

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.