Bollenstreek

Noordwijk

Het oude vissersdorp Noordwijk aan Zee is nu een drukbezochte badplaats: er komt elk jaar ruim een miljoen mensen overnachten. De vuurtoren van Noordwijk is gemaakt van baksteen en gewapend beton. Hij heeft zes verdiepingen en telt 108 treden. De toren wordt tegenwoordig voor communicatie gebruikt door de KNRM en door zendamateurs.

Je fietst langs de Noordzeekust en langs de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit duingebied voorziet de stad Amsterdam van drinkwater. In dit oudste waterwingebied van Nederland wordt al sinds 1853 water gewonnen. Je kunt er niet fietsen, maar voor wie de fiets even wil laten staan, is het een heerlijk wandelgebied. Tussen fietsknooppunten 82 en 72 vind je Bezoekerscentrum De Oranjekom, gevestigd in een prachtig gerestaureerd pompstation. Je komt er alles te weten over de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De terugweg van je rit voert je door de oogverblindende kleurenpracht van de bollenvelden. De Bollenstreek ontwikkelde zich tegen het eind van de 16e eeuw en in de 17e eeuw. De overweldigende bloei van de bollen trekt nu ieder voorjaar meer dan een miljoen bezoekers van over de hele wereld. Na de bloei van de krokussen begint eind maart de kleurrijke bloei van tulpen, narcissen en hyacinten die tot in mei doorloopt. In de nazomer kun je er genieten van gladiolen, dahlia's, anjers en asters.

Je fietst een eindje langs het landgoed van Kasteel Keukenhof. De meeste mensen kennen het landgoed van het bloemenpark de Keukenhof, dat jaarlijks ongeveer 800.000 bezoekers van over de hele wereld trekt.

Zandvoort werd in 1100 Sandevoerde genoemd: een samenstelling van zand en voorde. Eeuwenlang leefde het dorp van de visvangst, maar in de 19e eeuw ontstonden er andere bronnen van bestaan. Aan de overzijde van de zee, in het Verenigd Koninkrijk, kwam het zeebaden op. Dit gebruik werd ook in Zandvoort overgenomen. In 1828 werd het eerste badhuis in gebruik genomen. Nadat er in 1899 een elektrische tramverbinding met Haarlem kwam, en later met Amsterdam, is het Zandvoortse badtoerisme enorm gegroeid.

Adres

Route.nl

Noordwijk

Uitjes in de buurt

Reviews van Bollenstreek

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.