Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

De geschiedenis van Halsteren gaat al eeuwen terug en ontleende zijn bestaansrecht destijds aan het feit dat het een turfwinningsdorp was. De oudste vermelding dateert van 1272, wanneer het plaatsje nog Halstert wordt genoemd, maar ook naamgevingen als Haltre en Halstre zijn op schrift teruggevonden. In de dertiende eeuw werd er een parochie gesticht en er moet ook een haventje zijn geweest. Het eerste kerkje van het plaatsje lag tussen Halsteren en Tholen in, maar werd opgeslokt door het water tijdens de Allerheiligenvloed in 1570. Eén van de historische gebouwen die nog wel te zien zijn in Halsteren zijn het oude Raadhuis in centrum, dat in 1633 gebouwd werd.

De eerste bezienswaardigheid staat nog in Halsteren en is de molen Sancto Antonio. Deze molen is ook bekend als de Sint-Antoniusmolen en werd gebouwd in 1817. De beltmolen is jarenlang gebruikt om beroepsmatig graan te malen. Van 2004 tot 2006 werd dit met één roede gedaan, nadat de binnenroede was afgebroken. In 2012 is de molen nog grondig gerestaureerd en werd er na het overlijden van de oude molenaar een nieuwe aangesteld. Deze laat de Sancto Antonio meestal op zondagmiddag draaien. Via W.V. Schelde aan de rand van Halsteren Halsteren steek je het water over en maakt een omtrekkende lijn om Bergen op Zoom heen.

Je komt dan langs landgoed Lievensberg, wat 127 hectare groot is. Dit prachtige bosrijke gebied bestaat vooral uit loof- en naaldbos en een 25 hectare groot heideveld. Vanwege zijn gunstige ligging wordt het landgoed druk bezocht door wandelaars. De omgeving is parkachtig aangelegd met picknickplaatsen, een heidetuin en een vijver. In de heidetuin zijn ruim dertig soorten heideplanten te vinden. Je komt dan bij de Wouwse Plantage. De Wouwse Plantage is een bos ten zuiden van het dorp dat eveneens Wouwse Plantage heet. Dit schitterende bosgebied beslaat ongeveer 74 hectare grond en is sinds 1996 in eigendom van het Staatsbosbeheer. In de buurt van het bos bevind zich landgoed Wouwse Plantage en aan de rand ligt Golfclub Wouwse Plantage. 

Adres

Route.nl

Bergen op Zoom

Uitjes in de buurt

Reviews van Bergen op Zoom

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.