Bakkeveen

Bakkeveen

Verken de omgeving van de Bakkeveense Duinen en het Blauwe Bos bij Haulerwijk. Stap op de fiets en laat je meevoeren.

Startpunt: Bakkeveen
Bakkeveen ligt middenin een bosrijk gebied met heide- en zandvlakten, op de grens van Groningen en Drenthe. Het startpunt van de route is Bospaviljoen Bakkeveen. Hier start – of eindig – je de fietsroute met een lekkere Italiaanse koffie met gebak, een tosti of een diner. Het dorp ligt vlakbij de Bakkeveense Duinen, een heide- en bosgebied dat ontstaan en onaangeroerd is na de veenontginning in de 19e eeuw. Een voorbeeld van hoe heel zuidoost-Friesland er twee eeuwen geleden uitzag. Vanuit Bakkeveen vertrek je naar De Wilp en Zevenhuizen, waar je Monument Begraafplaats Zevenhuizen aantreft.

Van Zevenhuizen naar Haulerwijk
Via Zevenhuizen fiets je door naar Leek. Het dorp is ontstaan bij de schans die er in de Tachtigjarige Oorlog werd aangelegd. De naam is ontleend aan de beek de Lek, die destijds nog De Leek heette. Leek wordt daarom nu ook nog wel De Leek genoemd. Vanuit Leek fiets je zuidwaarts richting Steenbergen en Haulerwijk.

Door het Blauwe Bos
Tijdens de fietsroute passeer je ook het Blauwe Bos bij Haulerwijk. Het bos dankt zijn naam aan de blauwachtige kleur die het bos krijgt door de bomen die er groeien. Een andere verklaring zou zijn dat het woord ‘blauw’ veel gebruikt werd als in ‘slecht’, of ‘onvolwaardig’. Dat zou vervolgens weer passen bij het feit dat de bossen zijn geplant op zure heidegronden. In het Blauwe Bos vind je voornamelijk naaldbomen, afgewisseld met heiderestanten. Er zijn ook verschillende uitgeveende plassen te vinden.

Adres

Route.nl

Bakkeveen

Uitjes in de buurt

Reviews van Bakkeveen

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.