Anna Paulownapolder

Den Helder

De Noordzeekust heeft de meeste zonuren in Nederland. In de Noord-Hollandse polder heb je dan ook veel kans om met stralend weer van de weidse polder en de bollenvelden te genieten.

Donkere Duinen
Net onder Den Helder rijd je langs het Mariëndal waar op de voormalige bollengrond nu lage duintjes en duingraslanden groeien. Je fietst de naaldbossen van de Donkere Duinen in. Dit natuurgebied is gevormd uit het restant van een oud Waddeneiland dat in de zestiende eeuw door stuifzand aan het vasteland is gegroeid. Door de duinen fiets je zuidwaarts. Vanuit de verte zie je Groote Kaap opdoemen, een zeventien meter hoge rode stalen vuurtoren.

Vlotbrug
Bij ’t Zand steek je het Noordhollandsch Kanaal over via een van de vijf nog in Nederland overgebleven vlotbruggen. Verder kom je langs molen De Leonide uit 2002. Deze molen ziet eruit als een traditionele zaagmolen, maar is nooit in bedrijf geweest. Bij Hotel-Pension van Ewijcksluis kun je een verfrissende pitstop maken. Vanaf het terras heb je een prachtig zicht over het water.

Oude Sluis
Het dorpje Oude Sluis is een mooi voorbeeld van de eeuwenoude Nederlandse inpolderingsdrift. Het dorpje lag oorspronkelijk aan de uitlopers van de Zuiderzee. Het was een aanlegplaats voor VOC-schepen die via het Marsdiep de zee op voeren. Oude Sluis werd echter van de zee afgesneden door de aanleg van de Anna Paulownapolder in 1846. De polder kreeg de naam van de vrouw van Koning Willem II, de Russische Anna Paulowna. De zandgrond bleek uitermate geschikte voor de bollenteelt: nog steeds is de gemeente Anna Paulowna het grootste aaneengesloten bollengebied van de wereld.

Adres

Route.nl

Den Helder

Uitjes in de buurt

Reviews van Anna Paulownapolder

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.