Alde Feanen

Leeuwarden
Route.nl

Leeuwarden

Een stukje buiten Leeuwarden verruil je de stadse gezelligheid voor de gezelligheid van fietsen langs een route die leidt langs plekjes die niet vaak in één route zijn opgenomen. Zo kom je langs een stuk van de Elfstedenroute op de schaats, passeert het prachtige Tegelbruggetje welke de laatste brug is voor de finish van de Elfstedentocht, waarna de route weer overgaat naar natuur- en recreatiegebied de Kleine Wielen. In combinatie met het oversteken van wateren met diverse pontjes en halverwege de route het Nationaal Park de Alde Feanen te doorkruisen, heeft deze fietsroute alle ingrediënten waar Friesland bekend om staat. Vervolgens kom je weer via het waterrijkgebied en kleine dorpjes terug in Leeuwarden.

Nationaal Park De Alde Feanen
Vanuit Leeuwarden fiets je langs de rivier de Ee naar het plaatsje Wijns alwaar je een het pontje gebruikt om de Ee over te steken. Vanuit het dorpje gaat de route richting Gytsjerk. Onderweg kom je de Tegeltjesbrug tegen. Stoppen is hier een must. Vanuit Gytsjerk fiets je langs het mooie park (Bos van Ypey). Daarna fiets je door het natuur- en recreatiegebied de Kleine Wielen. Hier zie je dat natuur en recreatie heel goed hand in hand gaan. Uiteindelijk via schattige dorpjes als Kleine Geest en Sûwald kom je bij het volgende pontje terecht. Het pontje zet je over naar het fietspad wat zal leiden naar nationaal park de Alde Feanen, een laagveengebied van 2280 hectare groot. Het gebied bestaat uit natte landschappen die het ideale leefgebied vormen voor allerlei dieren en planten. Je vindt onder andere meer dan honderd soorten broedvogels in dit gebied. Vervolgens fiets je via diverse pontjes en bruggetjes naar het watersportdorp Grou.

Hotel - Café ‘t Anker
Vanaf Grou fiets je weer terug naar Leeuwarden. Het start- en eindpunt van deze route ligt bij Hotel Café ’t Anker in het historisch centrum van Leeuwarden. Blijf hier gezellig overnachten en/of geniet van voordelig eten en drinken. Rust lekker uit en verken de volgende dag het bruisende centrum van Leeuwarden welke in 2018 culturele hoofdstad van Europa is. Ook het huren van een fiets of e-bike is mogelijke bij Hotel Café 't Anker.

Bruisend Leeuwarden
Niet alleen de natuur rondom Leeuwarden is de moeite waard. Ook het centrum van de stad mag er wezen. Slenter langs de grachten en bewonder de honderden monumentale gebouwen die hier te vinden zijn, breng een bezoekje aan één van de interessante musea met hun wisselende tentoonstellingen of ga lekker een middagje winkelen. Er valt kortom in Leeuwarden genoeg te beleven in de stad die in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is.

Note: bij het tijdelijk uit de vaart zijn van één van de pontjes is er altijd een stukje alternatieve route via een vaste verbinding die niet direct de kilometers vermeerderd.

Let op; alternatieve route is; startpunt; 26 - 25 - 27 - 30 - 29 -28 etc.

Bezoek de website >>

Route in Friesland

  Reviews van Alde Feanen

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden