Achterhoek

Haarlo

In de Achterhoek vind je enkele gezellige stadjes met een verrassend rijke historie. Deze route neemt je mee door Ruurlo en Groenlo. In het schitterende Achterhoekse coulisselandschap kom je onder meer langs het bijzondere Boerderijmuseum De Lebbenbrugge.

Oude Kroezeboom
Ruurlo begon ooit als nederzetting in een uitgestrekt gebied met bossen en moerassen. Tegenwoordig is het een gemoedelijk stadje met een mooie historische kern. Bij de kruising tussen de Borculoseweg en Kroezelaan zie je een van de twee laatste Kroezebomen in Nederland: een boom om een kruispunt te markeren en om er recht te spreken. Naar schatting is deze monumentale zomereik met een leeftijd van 400 jaar een van de oudste bomen van Nederland.

Gezellig Groenlo
Neem de tijd om het charmante Groenlo op je gemak te bekijken. Je ziet er onder meer de Oude Calixtuskerk die tussen 1275 en 1520 werd gebouwd. Aan de buitenkant van de kerk zijn twee schedels ingemetseld om kerkgangers er op te wijzen dat het aardse leven eindig is. Op het Mussenbergbolwerk, een van de weinige resterende vestingwerken, staat het kanon dat Frederik Hendrik in 1627 aan Groenlo schonk. 

Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Aan het beekje De Slinge kom je langs een authentieke locatie: de Lebbenbrugge. Het achterhuis dateert uit 1400, het dwarshuis aan de voorkant is rond 1550 aangebouwd. Het gebouw kende in de loop van de geschiedenis verschillende functies: het diende als boerderij, tolhuis, herberg en als jachthuis voor de Heren van Borculo. Tijdens de vredesonderhandelingen in Münster diende het zelfs korte tijd als postkantoor. Nu is er een museum in de oude Saksische boerderij gevestigd. Je krijgt hier een beeld van de manier waarop de boerenbevolking hier in het begin van de twintigste eeuw werkte en leefde. Wil je meer van de Achterhoek beleven? Rij dan ook route 339539.

Adres

Route.nl

Haarlo

Uitjes in de buurt

Reviews van Achterhoek

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.