Schildpaddencentrum Nederland

Alphen aan den Rijn

In het Schildpaddencentrum leven vele soorten landschildpadden en moerasschildpadden. Zo zijn er roodwangsierschildpadden, zaagrug-schildpadden, weekschildpadden, chinese driekielschildpadden... maar ook griekse landschildpadden en grote Afrikaanse landschildpadden te zien!

Opvangschildpadden
Alle schildpadden zijn verkregen uit opvang. Er zijn dus géén schildpadden uit de vrije natuur weggevangen of aangekocht! De schildpadden zijn hoofdzakelijk geplaatst door particulieren en organisaties op het gebied van dierenhulpverlening zoals dierenbescherming en dierenambulance.

Deze schildpadden kunnen echter niet meer worden teruggeplaatst in de vrije natuur. Uiteraard hebben de schildpadden een verleden en zijn daarom niet altijd even mooi. Sommige schildpadden hebben een vergroeid of beschadigd schild waar ze overigens geen last van hebben!

Werkwijze
Tijdens het bezoek kun je een duidelijke indruk verkrijgen met betrekking tot de werkwijze binnen het Schildpaddencentrum.

Zo kun je met eigen ogen aanschouwen op welke wijze de schildpadden zijn gehuisvest. Je kunt bijvoorbeeld controleren of de verblijven schoon zijn en tevens vaststellen hoe het met de gezondheid van de schildpadden is gesteld.

Je mag het personeel zelfs hierover aanspreken. Indien de drukte het toelaat is het ook mogelijk om algemene vragen te stellen.

Voorlichting en educatie
Het Schildpaddencentrum verkeert nog steeds in de opstartende fase. Dit betekent dat feitelijk alle activiteiten op het gebied van voorlichting en educatie opbouwende zijn. Er is materiaal beschikbaar dat onder andere geschikt is voor het houden van spreekbeurten of het maken van werkstukken op scholen.

Ook zijn er Nederlands- en Engelstalige boeken over schildpadden verkrijgbaar. Uiteindelijk wordt informatie zoals het leven van schildpadden in de vrije natuur, bedreigingen en illegale handel aangeboden via een intern televisie- en computernetwerk.

Speurtochten
In 2003 is gestart met speurtochten voor kinderen. Door de informatieborden binnen het Schildpaddencentrum goed te lezen, de inhoud van de vitrinekasten aandachtig te bekijken en schildpadden uitgebreid te observeren is het mogelijk diverse vragen over schildpadden te beantwoorden.

Vragenlijsten voor deelname aan speurtochten kunnen bij de receptie worden opgehaald. De speurtochten worden bij kinderen goed ontvangen en blijken in de praktijk een hoge educatieve waarde te bezitten.

Google Maps

Adres

Schildpaddencentrum
J. Keplerweg 26-
2408 AC Alphen aan den Rijn

Uitjes in de buurt

Overloon
Zoo ParcZoo Parc
Rhenen
Ticket vanaf € 26,50
Ouwehands DierenparkOuwehands Dierenpark
Landgraaf
Ticket vanaf € 18,85
WereldtuinenWereldtuinen
Laren (GLD)
KinderboerderijKinderboerderij

Reviews van Schildpaddencentrum Nederland

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.