Duurzaamheidscentrum Weizigt

Dordrecht

Duurzaamheidscentrum Weizigt is gelegen op een voormalig landgoed en opende in 1977 haar deuren. Het centrum omvat een gebied van enkele hectares en grenst aan één van Dordrechts mooiste parken, het Weizigtpark. Op het terrein vind je o.a. het Koetshuis, het Aquarama en de Stadsboerderij. Daarnaast kun je er een bezoek brengen aan onder meer de landschappentuin en de tropische en subtropische klimaatkas. Aangrenzend bevindt zich achter de Stadsboerderij een schitterende speeltuin.

Koetshuis Weizigt
In dit rijksmonument uit 1886, gebouwd in opdracht van familie De Roo, bevindt zich een prachtige paardenstal, koetsruimte en zadelkamer die te huur zijn voor bedrijfsbijeenkomsten. Voorheen bestond het gebouw tevens uit diverse werkruimten en een dienstwoning. In het voorhuis woonden de koetsier met zijn gezin en de tuinbaas. Het Koetshuis Weizigt is alleen te bezichtigen tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Het pand is schitterend gerestaureerd waardoor veel 19e eeuwse elementen bewaard zijn gebleven.

Aquarama
Niet nat worden en toch onder water staan kun je in het Aquarama. Het paviljoen bevindt zich grotendeels onder de waterspiegel. Door een venster kunnen dieren en planten in de aangrenzende amfibieënpoel bekeken worden. Als je geluk hebt, kom je oog in oog te staan met salamanders, kikkers en waterkevers. De inpandige expositie geeft op speelse wijze inzicht in alle aspecten van water. Zo vertellen sprekende waterdieren er over het leven en overleven onder water. Met een kijkje door de enorme periscoop heb je een goed zicht op de waterplanten van de oevers en de poel.

Stadsboerderij
Een bezoek aan stadsboerderij Weizigt is een bijzondere ervaring. Op 23 april 2011 opende stadsboerderij Weizigt feestelijk haar deuren. Het is niet alleen de duurzaamste stadsboerderij van Nederland, maar ook de dieren zijn niet alledaags. De stadsboerderij zit boordevol duurzame installaties en toepassingen. Zo wordt er gebruik gemaakt van een houtpelletkachel, solartubes en adiabatische koeling. Ook de dieren op de stadsboerderij zijn niet alledaags. Zo is er een Dahomey minirund en een Appaloosa minipaardje. In de knuffelweides kunnen de kinderen de dieren van dichtbij bekijken en knuffelen.

Om 16.00 uur is het voedertijd voor de dieren in de stal. Onder begeleiding van de dierverzorgers, mogen de kinderen helpen de dieren te voeren. In de voederautomaten kun je voor € 0,50 een zakje voer kopen om de dieren ook op andere tijdstippen te voeren. Een bezoek aan de schitterende speeltuin achter stadsboerderij Weizigt maakt je dagje uit compleet.

Vanuit de automaat kun je genieten van een heerlijke kopje koffie, vruchtensap, koek en chips. Naast het knaagdierenverblijf kun je bij het Infopunt, dat zoveel mogelijk op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend is, een educatieve speurtocht starten en zijn kleine snuisterijen te koop.

Google Maps

Adres

Duurzaamheidscentrum Weizigt
Van Baerleplantsoen 30
3314 BH Dordrecht

Uitjes in de buurt

Reviews van Duurzaamheidscentrum Weizigt

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.