Voorjaarsschoonmaak

De dagen worden langer en warmer, oftewel de lente is begonnen! Je wilt er natuurlijk lekker bij zitten in je tuin of op je balkon, maar dat betekent dat er werk aan de winkel is. Na de afgelopen tijd met slecht weer, kan je tuin of balkon wel een opknap beurtje gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk geweldig om alles leuk aan te kleden met kleurrijke bloemetjes en gezellige decoratie. In deze blog wordt precies verteld hoe jij jouw tuin of balkon voorjaar ready kan maken!

Voorjaarsschoonmaak

Tuin of balkon schoonmaken

Je tuin en balkon hebben het waarschijnlijk zwaar te voorduren gehad deze winter, dus waar ga je nou is beginnen? Begin eens met vegen, al die bladeren en verdwaalde steentjes die wil je natuurlijk weg hebben. Pak daarna de tuinmeubels grondig aan. Pak een emmer water met schoonmaakmiddel en haal overal een doekje overheen. Afhankelijk van het materiaal moet je kijken welk schoonmaakmiddel geschikt is voor jouw meubels

Wanneer je de meubels hebt schoongemaakt ga je over op de plantenbakken in jouw tuin of balkon. Waarschijnlijk staan er allemaal dode bloemetjes in en dat is natuurlijk geen gezicht. Leeg de plantenbakken en ga daarna na of de plantenbakken nog heel zijn, dus kijk of er geen roest en vorstschade is. Dit kan je beter weten voordat je er nieuwe plantjes of bloemetjes in doet, dit scheelt je een hoop moeite. De beste manier om plantenbakken schoon te maken is met een vochtig doekje. Bij hardnekkig vuil kan je een staalborstel gebruiken.

Wanneer jij in je tuin gras hebt liggen dan is het tijd om daar eens een grasmaaier overheen te halen. Daarnaast verdient je tuin of balkon een knipbuurt. Dus de planten en bloemen die nog wel mee kunnen moeten wel even bijgeknipt worden, zodat zij het voorjaar weer mooi door kunnen.

Als laatste moet de vloer gedweild of geschrobd worden. In een tuin is dat net iets makkelijker dan op een balkon. Bij een tuin kan je daar de hoge druk spuit op zetten, maar op een balkon is dit niet aan te raden. Voor het balkon is het handig om een emmer water met schoonmaakmiddel te vullen en het op deze manier schoon te maken. Als de vloer helemaal schoon is, dan heb je het meeste werk gehad. Nu is als het goed is je tuin of balkon helemaal schoon. Klaar om aangekleed en gedecoreerd te worden met prachtige bloemen en decoratie.

Tuin of balkon schoonmaken

Alles gezellig aankleden

Wanneer je tuin of balkon helemaal schoongemaakt is, ben je klaar voor de volgende stap. Het aankleden van jouw optrekje met leuke planten, bloemen en kleurrijke details. Het is afhankelijk van het aantal uren zon dat jouw balkon of tuin vangt, welke bloemen geschikt zijn voor jou. Heb jij een zonnige tuin of balkon? Dan is dit perfect voor bloemen en planten die een zonnige standplaats nodig hebben. Zoals mediterrane kruiden, bijvoorbeeld tijm, salie, rozemarijn of lavendel. Deze plantjes nemen weinig ruimte in en verspreiden een heerlijke geur. Geraniumspetunia’s en hibiscus houden ook van de zon, maar deze planten hebben wel voldoende water nodig. Ben jij een type die zit zou kunnen vergeten, begin er dan vooral niet aan!

Wanneer jij een schaduwrijke tuin of balkon hebt dan moet je dus gaan voor planten en bloemen die weinig zon nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn fuchsia’s, klokjes, vlijtige liesjes, klimop en veel lokale kruiden gaan goed op schaduwrijke plekjes. Wanneer je niet helemaal weet hoe je deze kruiden kan gebruiken, volg dan een workshop waarbij je de verschillende kruiden leert, plukt en proeft!

Wanneer jij de juiste plantjes en bloemetjes hebt gevonden voor jouw optrekje, dan kan het decoreren beginnen. Denk bijvoorbeeld aan leuke lichtjes, schilderijtjes of kussentjes. Begin met de lichtjes, ga je voor waxinelichtjes of toch liever voor lampjes? Tegenwoordig heb je lampjes die werken op zonlicht, dus dat is ook nog eens milieuvriendelijk! Een super leuke manier om je balkon of tuin mee te decoreren zijn glazen potten of vazen, tafeltjes of leuke kussentjes. Denk er wel om dat het tegen slecht weer moet kunnen! Niet te vergeten is natuurlijk een parasol! Als de zon in Nederland schijnt dan is het ook vaak extreem warm, dus een parasol is onmisbaar. Wanneer jij al deze stappen hebt gevolgd dan is jouw balkon of tuin helemaaaaal voorjaar ready!

Alles gezellig aankleden

Genieten maar!

Als het goed is, dan is jouw balkon of tuin nu helemaal klaar voor het voorjaar. Je kan gaan genieten van de heerlijke tempraturen en de bloeiende bloemen. Ga samen met het gezin genieten van een drankje in jullie prachtige tuin of schattige balkon. Pak daar een spelletje bij en jullie kunnen optimaal genieten van jouw grote schoonmaak. Wanneer je graag even wilt ontspannen na deze gigantische klus, dan is de sauna misschien wat voor jou? Of wat dacht je van een lesje yoga? Laat de rest maar lekker genieten van de opgeknapte tuin of balkon en ondertussen kom jij helemaal tot rust in de Wellness. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij de smaak helemaal te pakken hebt, kies er dan voor om de rest van het huis ook voorjaar ready te maken. Met deze handige tips ziet jouw huis er weer spik en span uit straks! Het voordeel is gelijk dat je nu ook zo goed als klaar bent voor de zomer! Als het aan ons ligt mag de zomer nu al beginnen.

Genieten maar!